Új veszélyes kínai designer drog van a piacon

bűnügy
2014 május 14., 08:57
comments 29

Új, az egészségre rendkívül káros pszichoaktív hatást kifejtő szer jelent meg a magyar feketepiacon – figyelmeztet írásban a rendőrség. A közleményből nem derül ki, hogy mi az ún. „cucc” neve, csak az, hogy:

  • A (designer) drogosok közt új összetételű anyag jelent meg, aminek a hatása rendkívül káros.
  • Sok orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt országszerte.
  • Csak az elmúlt egy hónapban 9 megyében 79 büntetőeljárásban mutatták ki az új, a szintetikus kannabioid csoportba tartozó szert.
  • A feltehetően Kínából érkező anyag fehér porként érkezik meg Magyarországra, amit valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldanak fel.
  • A folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak.
  • Majd a növényi törmeléket kiszárítják és cigipapírba sodorva szívják el.
  • Többször a növényi törmelékhez dohányt is kevertek.

Az eddigi ügyekben az anyagot fogyasztók csak 15-17 évesek voltak, sodort cigarettában szívták el, majd rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket produkáltak. A súlyossága – akár a légzés leállása, eszméletvesztés – miatt a mentők mindannyiukat kórházba vitték.

Fogyasztani főleg focipályán, iskolák közeli tereken és buszpályaudvarokon szokták, de a rendőrség szerint az anyag megjelenhet az általános-, és szakképző iskolákban is.

Az ORFK a komponens piaci jelenlétét visszaszorítaná, így a nemzetközi együttműködés minden rendelkezésre álló lehetőségét felhasználja, hogy újabb szállítmány ne jusson be az ország területére. A rendőrség azt is kéri, hogy mindenki tartózkodjon mindenféle kábítószer fogyasztásától.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.