Zsaroltam, manipuláltam, erre elhajt. Hogy kaphatnék még egy esélyt?

életmód
2014 május 14., 06:19

Kedves Anarki!

Szánalmasnak tűnhet, de végső elkeseredésemben fordulok hozzád.

Azért írok, mert elvesztettem valakit - köszönhetően annak, hogy bezárkóztam, kiszámíthatatlanul viselkedtem, érzelmileg zsaroltam és manupulálni próbáltam őt.

Megelégelte az állandó feszültséget, neki már nem érte meg fenntartani ezt a kapcsolatot, hiszen negativitás olyan mértékben szennyezte a légkört, amit egy egészséges lelkű ember nem tűr meg.

Úgy vettem észre, hogy még mindig többet jelentek számára - a szakítás után is. Kérdésem, problémám elég klasszikus: szeretném, ha kaphatnék még egy esélyt.

Próbál magától eltaszítani, abban reménykedik, a döntése miatt megutálom majd őt - mert különben is (elmondása szerint) ő egy lelketlen ember -, és akkor könnyebb lesz. Mit tehetnék ilyen helyzetben? Abban is benne lennék, ha barátok maradhatnánk... habár nem hiszem, hogy sima barátként tudnánk egymásra tekinteni.

Biztos vagyok benne, hogy vele szeretnék lenni. Nem tartom őt tökéletesnek, nincsenek illúzióim, de úgy érzem, hogy ha valakit szeretünk, akkor nem ülhetünk egy csendes sarokban, várva arra, hogy majd lesz valahogy.

Válaszodat előre is köszönöm.

R.N.

Kedves R. N.,

Ezt csinálod:

1. Megkeresed. Megkéred, hogy találkozzatok, és elmondod neki, ahogy most nekem, hogy bezárkóztál, kiszámíthatatnul viselkedtél, érzelmileg zsaroltad és manipuláltad. Ezt azért csinálod, hogy lássa: felfogtad, mit bénáztál el. Nem kezdesz vádaskodni, és nem hozod elő az ő múltbeli bűneit, például hogy egymás után háromszor nem vitte le a szemetet, egyszer meg feltette a cipős lábát az asztalra. Most gyónsz, nem vádolsz.

2. Bocsánatot kérsz. Ezt azért csinálod, hogy tudasd vele: nemcsak azt fogtad fel, hogy mekkora szemét voltál, hanem azt is, hogy ezzel mekkora kárt okoztál. A bocsánatkérés nem üres gesztus, implicite az az ígéret is benne van, hogy változtatsz azon, ahogy eddig működtél.

3. Elmondod, hogy szereted. Ez még azokra is hatni szokott, akik azt állítják magukról, hogy lelketlenek.

4. Vagy kapsz még egy esélyt, vagy nem kapsz. Ha kapsz, igyekszel nyíltan, kiszámíthatóan viselkedni, nem zsarolsz és nem manipulálsz. Ha nem kapsz, majd kapsz mástól. És akkor majd nyilván jobban igyekszel.

Ja, és még valami, R.N.: kicsit furcsa, hogy csak a saját bűneidet sorolod. Ritkaság, hogy egy szakításban csak az egyik fél saras, a másik meg szent (még ha lelketlen is). Az meg főleg furcsa, hogy valaki, akit kirúgtak, csak magát hibáztatja. Nekem valahogy nem adja ki, de te tudod.

Sok szerencsét!
anarki

Kérdés? Ide küldd. Az összes Tabuk Nélkül Csütörtök itt.