A török miniszterelnök tanácsadója lehet, hogy megrugdosott a bányászbaleset helyszínén egy tüntetőt

külföld
2014 május 15., 07:19
comments 30
photo_camera Report Turk Twitter

A török webkettő nem betiltott felén szélsebesen terjed egy fénykép, amin a gyanú szerint Recep Tayyip Erdogan tanácsadója látható, amint megrúg egy tüntetőt Somában. A városban, ahol a hét elején bányában bekövetkezett robbanás után kétszáz ember meghalt, kétszázan pedig a föld alatt rekedtek.

A fényképen két katona segítségével letepert tüntetőt megrúgó férfi valóban hasonlít Juszuf Jerkel tanácsadóra. Egyelőre semmiféle hivatalos megerősítése nem történt annak, hogy tényleg a tanácsadó látható a képen, de a kép enélkül is nagy karriert és több ezer megosztást futott be az interneten.

photo_camera (via M.Berat Saymadi Twitter)

Az esetről kering egy rossz minőségű, visszafelé lejátszott lassított felvétel is, ami alapján volt, aki szerint az öltönyös férfi nem is rúgni készült, hanem oda akart csak ugrani. Mindenesetre a török internetezők a jelek szerint nem ezt a narratívát osztják.

Törökországban gyakoriak a bányabalesetek, a mostani eset után heves tüntetések indultak a helyszínen. Az alábbi videón az látható, hogy a tömeg meglehetősen indulatosan fogadta a helyszínre látogató miniszterelnököt:

A helyzeten az sem segített sokat, hogy Erdogan arról beszélt a helyszínen, hogy az ilyen balesetek benne vannak a bányászat világában, majd hosszan statisztikákat sorolt arról, hányan haltak meg bányabalesetekben a XIX. századi Angliában vagy például a XX. század elején az Egyesült Államokban, de említett példát Kínából a hatvanas évekből is. (NYTimes, Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.