Lázár János: adjátok ide nekem a civilek pénzét is

Tbg
politika
2014 május 15., 15:14
comments 95

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János azt szeretné elérni a norvég kormánynál, hogy ne csak azt a pénzcsapot zárják el a Norvég Alapnál, amit a pályázati rendszer magyar átszervezése miatt a norvégok felfüggesztettek, hanem azt a maradék hármat is, amin keresztül még jut norvég pályázati pénz Magyarországra.

Mindezt Csepreghy Nándor helyettes államtitkár közölte az MTI-vel. A magyar kormány három napon belül levelet is fogalmaz ezügyben, és elküldi Norvégiába.

Lázár János tehát ragaszkodik ahhoz, hogy ameddig az állam nem kap pénzt Norvégiából, a magyar civil szféra se részesüljön a Norvég Alap pénzeiből, erre ugyanis a magyar államtól függetlenül jogosult volt. (A kormány csak megfigyelőként vett részt ezeken a pályázatokon.)

Ez most már tényleg a civil szféra elleni központosított állami támadás, hiszen Csepreghy kerek-perec kijelentette:

A legfontosabb cél, hogy Magyarországon csak állami szervezetek lássanak el olyan feladatokat, amelyek források kezelésével járnak.

Ez különösen szép gesztus a magyar államtól, csakhogy az a helyzet, hogy Magyarországon évek óta egy civilekből álló konzorcium, az Ökotárs Alapítványon keresztül juttat pénzt mindenféle civil pályázatra.

A civil magyar állam

Ez a, a norvégok által először Magyarországon bevezetett modell pedig annyira sikeres lett, hogy a Norvég Alap más országokba juttatandó pénzeit is így osztja el. Ezt szeretné most megszüntetni Lázár János.

Annak pedig, hogy a norvégok az államot, és egyéb bürokratikus szervezeteket megkerülve a civileken keresztül akarják a saját pénzüket elosztani, egészen egyszerűen az az oka, hogy belátták, így a pénzek sokkal hatékonyabban, és gyorsabban találnak gazdára.

Csepreghy Norbert helyettes-államtitkár nem is rejti véka alá, hogy itt a civilek kötül valamiféle politikai összeesküvés van a magyar komrány ellenében:

Ma a civilek támogatását célzó programterület forrásai Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkeznek, amely civilnek tűnik, de látszik, hogy az alapítvány az LMP szatellit szervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil.

Az persze nyilván nagyon civil lesz, ha majd Lázár János államtitkár úr oszthatja el a norvégok pénzét.

Cikkeink a témában, a történet pár hete kezdődött.

Ez pedig egy remek cikk arról, mit írt üzent hazafelé, és mit nem a norvégoknak Lázár János.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.