https://444.hu/assets/serbia_3.jpg

Húszan haltak meg a rekord árvízben a Balkánon

külföld
2014 május 17., 10:25
comments 4

Több ezer szerb és külföldi önként vesz részt Szerbián az árvízkárosultak mentésében. Az országban csütörtöktől rendkívüli állapotot hirdettek. A Magyarországon Yvette-ként ismert ciklon, ott Tamaraként csapott le. Rekordmennyiségű csapadék esett le, és 90-100 kilométeres sebességű szél fújt.

photo_camera AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Szerbiában négy nap alatt 15 és fél ezer embert mentettek ki. Bevetették a katonaságot a tűzoltóság és rendőrség mellett. Sok település teljesen el van zárva külvilágtól, ott helikopterekkel és csónakokkal mentenek. Közel 100 ezer háztartásban nincs áram. Aleksandar Antic energiaügyi miniszter kijelentette: nem lesznek áramkorlátozások, az energiaellátás egyelőre stabil.

photo_camera AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Különösen súlyos a helyzet a Belgrádtól harminc kilométerre fekvő Obenovacon, ahol a teljes lakosságot ki kellett telepíteni a Kolubara folyó áradása miatt. A halottak elszállítása megkezdődött a városból, egyelőre pontos számot nem közöltek, az AP hírügynökség szerint húsz körüli a számuk.

Szabács városban is súlyos a helyzet, ott a Száva miatt kellett az teljes lakosságot evakuálni. Az országban minden kulturális eseményt lemondtak. Az országban 117 éve nem esett ennyi eső.

 

Szombat délelőtt indult útnak a Hunor huszonhat fős mentőalakulat a térségbe. Hat csónakkal, egy helikopterrel és hét gépjárművel csatlakoznak be a mentésbe Szerbiában. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.