Melegjogi himnusszal lett világhírű, most antiszemita botrányba keveredett a rapper

kultúra
2014 május 20., 09:04

A négyszeres Grammy-győztes Macklemore a Same Love című melegjogi himnuszával lett híres előadó, de a múltja alapján nem is annyira toleráns, mint aminek ez alapján gondolhatnánk.

Az egy dolog, hogy az amerikai összeesküvéselmélet-hívők azon szélsőségéhez tartozik, akiknek meggyőződésük, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat nem is Oszama bin Laden és az al-Kaida, hanem George W. Bush és a szabadkővművesek tervelték ki.

Ezt egyébként egy 2005-ös számában, a Language of My Worldben meg is énekelte:

Hol van Dick Chenney? Valószínűleg Irakban / keresi a megcsapolható olajat, mondjátok meg nekik, hogy rajta vagyok / és ti még azt hiszitek, hogy bin Laden volt / pedig mi és a szabadkőművesek esküdtünk össze a profitért.

2009-ben pedig a twitterén posztolta, hogy

vagyis: 911... bush döntötte le a tornyokat

Ezt most pénteken egy seattle-i fellépésén még fokozni is tudta. Ezen az antiszemita karikatúrák zsidójának öltözött, vagyis horgas műorrot vett fel, meg fekete álszakállt és bubiparókát. Pedig saját állítása szerint "egy csomó zsidó haverja van".

Később azzal védekezett, hogy a "boszorkányorrot", a szakállat és a parókát "véletlenszerűen" válogatta össze. "Én nem ilyennek képzelem a sztereotípiát" - írta.

Mindez azért különösen érdekes, mert amúgy Macklemore az elnyomottak szószólójaként hirdeti magát. Tény, hogy az American Music Awards gáláján például Trayvon Martinnak, a Floridában agyonlőtt fekete fiúnak ajánlotta beszédét és még az amerikai szabadságjogi szervezettel, az ACLU-val is együttműködik.

De most akkora lett a botrány, hogy hétfőn végül bocsánatkérő levelet kellett közzétennie a honlapján. De ebben is kitartott amellett, hogy véletlenszerűen válogatta össze a jelmezét, aminek amúgy az volt a célja, hogy

észrevétlenül elvegyülhessen a tömegben.

Ebben a szerelésben próbált észrevétlen maradni:

(Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.