Pennsylvaniában is eltörölték a melegházasság tilalmát

külföld
2014 május 20., 20:15
comments 21

A szövetségi bíró döntésével nem maradt olyan állam az Egyesült Államok északkeleti térségében, ahol a melegek és leszbikusok egybekelése tiltott lenne.

Pennsylvania állam kormánya várhatóan szövetségi fellebbviteli bíróság viszi majd a kérdést. Ha az jóváhagyja John Jones bíró kedden kihirdetett ítéletét, akkor Pennsylvania lesz a 19. amerikai tagállam, amelyben a homoszexuálisok törvényesen házasodhatnak. 

Miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság tavaly semmissé nyilvánította a szövetségi házasságvédelmi törvényt, a melegházasságokra vonatkozó tilalmat több államban alkotmányellenesnek minősítették, azt állítva, hogy ezek a rendelkezések ellentétesek az egyenlő bánásmód alkotmányos elvével.

Hétfőn Oregon lett a 18. állam, ahol az azonos nemű párok beadhatják házasságkötési kérvényüket. Ott ugyanúgy, mint Pennsylvaniában, szövetségi bírói ítélet döntötte el a kérdést, legalábbis egyelőre.

Utahban egy szövetségi bíró hétfőn elrendelte annak a több mint 1000 melegházasságnak az elismerését, amelyet azelőtt kötöttek meg, hogy a Legfelsőbb Bíróság az állam vezetésének fellebbezése miatt leállíttatta az ilyen frigyek bejegyzését. A többségében mormonok lakta államban január elején volt átmenetileg törvényes a homoszexuális párok összeesketése.

Az azonos neműek házasodásának kérdésében a várakozások szerint a Legfelsőbb Bíróság fogja majd kimondani a végső szót.

A Quinnipiac Egyetem egy februárban elkészített közvélemény-kutatása szerint egyébként Pennsylvania lakóinak 57 százaléka támogatja a melegházasságokat és csak 37 százalékuk ellenzi azokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.