10 pofonegyszerű tipp és trükk, amivel megkönnyítheted az irodai munkát

életmód
2014 május 21., 12:11
comments 85

Az irodai munka során számtalanszor belefutunk olyan problémákba, amelyek kényelmetlenné teszik, esetleg megkeserítik életünket. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie. Az alábbiakban 10 olyan apró, mégis hasznos tippet, trükköt mutatunk be, amelyek nemcsak elkerülhetővé teszik a munkahelyi kellemetlenségeket, hanem növelik a hatékonyságot és kellemes, barátságos légkört teremtenek az irodában.

10. probléma: Irodai székem műanyag karfája fog; sötét foltot hagy világos színű ruhadarabjaimon

1karfaa

Life Hack: Minden irodában kallódik valahol egy CBA-s nejlonzacskó. Aki azt hiszi, hogy az ilyen zacskók csak a környezetet szennyezik, nagyot téved! A nejlonzacskó egy ügyes – házilagos – trükkel a karfára húzva védelmet nyújt a legmakacsabb szennyeződések ellen is. (Pro tipp: a statikus elektromosság ebben a formában nem halálos, de az elektromos berendezések védelme érdekében érdemes leföldelni magunkat.)

1karfab

9. probléma: Elment az áram az irodában, nem tudok dolgozni

1tolla1
Life Hack: Csak az nem tud, aki nem akar! Megoldás: úgynevezett toll és papír használata (megtörtént, valós eset, nem beállított fotó!)

1tollb1

8. probléma: Munkaállomásom zsúfolt, nem férnek el rajta a kiszabott feladatok elvégzéséhez szükséges eszközök

Life Hack: Közismert tény, hogy korunk rákfenéje a zsúfolt munkahely, de nem kell mindig újra feltalálni a spanyolviaszt! Helyhiány esetén folyamodjunk nagyanyáink és nagyapáink bevált módszeréhez, a tubusok felgöngyölítéséhez! A képen jól látható, hogy a helyesen felgöngyölt Piros Arany kevesebb, mint fele annnyi helyet foglal el a munkaállomáson, mint a felgöngyöletlen Majonézes Torma.

1tubusb

7. probléma: Munkaállomásom még mindig zsúfolt, képtelen vagyok nyugodt körülmények között megebédelni

1zsufolt

Life Hack: Valóban kellemetlen, ha nem fér el a pacalkonzerv a munkaállomáson. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy minden billentyűzetnek két oldala van! Egyszerű, határozott mozdulattal megfordítjuk a keyboardot, és pillanatok alatt rendelkezésünkre áll a "rögtönzött" piknikasztal. (Arra vigyázzunk, hogy ha benyomódik a caps lock, az étkezés befejezését követően, de még a billentyűzet használatának megkezdését megelőzően kapcsoljuk ki.)

1zsufoltb

6. probléma: Irodámban gyakran kerülök veszélyhelyzetekbe, amelyek többségére a munkavédelmi oktatás keretében felkészítettek. De mit tegyek vegyi támadás esetén?

Life Hack: A nyugodt, félelem- és stresszmentes munkakörülmények megteremtésének elengedhetetlen része, hogy minden munkaállomáson legyen egy gázálarc. Nem fontos a legdrágább, legtöbb extrával felszerelt modellt megvásárolni: rövid, kevéssé koncentrált vegyi támadás esetén megteszi az alapváltozat is. Nincs minden nap vegyi támadás, de ha egyszer mégis sor kerül rá, a gázálarc emberélete(ke)t menthet!

1gasmask

5. probléma: Monitorom nem a megfelelő magasságban helyezkedik el. Hogyan kerülhetem el a tartós egészségkárosodást?

Life Hack: A rossz magasságban elhelyezkedő monitor hát- és fejfájást, rosszabb esetben gerincferdülést okozhat. Fotósoknak érdemes egy drága objektív dobozával megemelni a monitort:

1monitora1

Haladó szinten, illetve többszemélyes munkaállomás esetén inkább az állítható (fully adjustable) megoldást javasoljuk:

1monitora2

4. probléma: Munkaállomásom tiszta, rendezett, fülhallgatóm mégis hajlamos leesni, lerántódni az asztalról

Life Hack: Használd a billentyűzetet a fülhallgató biztosítására, így soha nem vész el, és keresned sem kell!

1fules

3. probléma: Monitorom vízszintes (landscape) formátumú, pedig az internet álló (portrait) formátumban élvezhető a legjobban

Life Hack: Pofonegyszerű a megoldás, mégis keveseknek jut eszükbe maguktól. A Windows operációs rendszer lehetőséget nyújt a monitor formátumának megváltoztatására (Control Panel beállításaiból!)

1portraita

Ha a továbbiakban nem akarunk félrefordított fejjel dolgozni, és maradandó egészségkárosodást elszenvedni (lásd 5. tipp), érdemes megkérni egy munkatársunkat, hogy álló formátumban stabilizálja a kijelzőt. A modern, 21. századi munkahelyen ezt nevezik szinergiának. Vagy a duct tape.

1portraitb

2. probléma: Az irodában kallódó üvegekről senki nem tudja, mi van bennük. Fennáll a mérgezés veszélye

Life Hack: Kevesen gondolnák, mi mindenre jók az irodai munkakörnyezetben szanaszét szórt alkoholos, white boardhoz való vagy sima filctollak. Itt a kézenfekvő felhasználási mód, amire talán csak kevesen gondoltak volna. Az üvegre érdemes minden esetben azt írni, hogy "Vegyes", így biztosan senkit nem ér meglepetés, amikor "meghúzza".

1vegyes

1. probléma: Divatos frizurám folyton a szemembe lóg, ezért képtelen vagyok a megszokott hatékonysággal elvégezni a rám bízott feladatokat

photo_camera Fotó: Uj Péter adatközlése (szelfi)

Megoldás: Még a kevésbé jól felszerelt irodákban is akad egy használaton kívüli USB-kábel. Ezt fejpántként használva akár a legdivatosabb frizurát is kordában lehet tartani. (Pro tipp: ha túl hosszú a kábel, érdemes többször is a fej köré tekerni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.