„Kurva picsák, beszéljetek szlovákul, a magyar irritál!”

POLITIKA
2014 május 21., 09:16
comments 61

Két magyar nő azt állítja, Dárius Rusnák hokilegenda, a szlovák elnöki hivatal osztályvezetője ezzel a szöveggel kötött beléjük angolul Pozsonyban. Verekedés lett a vége, a rendőrség eljárást indított – írja az Új Szó.

Hétfőn este az elnöki palotától nem messze lévő bárban a két nő magyarul beszélgetett, és a szomszéd asztalnál ülő két idősebb férfi egyike angolul megkérdezte, milyen nyelven beszélnek. Ők mondták, hogy magyarul, mire a férfi visszakérdezett, hogy miért. „Válaszoltunk, hogy itt élünk és magyarok vagyunk” – mondta a nő az Új Szónak.

„Ekkor kezdett szlovákul kiabálni, hogy azonnal hagyjuk abba, mert őt ez irritálja, beszéljünk szlovákul, majd elkezdett káromkodni, és lehordott minket mindennek.”

Szemtanúk azt mondják, a részeg férfi Dárius Rusnák volt. A sértettek azt mondták, hogy a helyzet tarthatatlan volt, így két fiatal szlovák srác szólt Rusnákéknak, hogy álljanak le, és ne beszéljenek így nőkkel. Ebből lökdösődés és verekedés lett, majd a nők kihívták a rendőrséget. Feljelentést senki sem akart tenni, így hivatalból indítottak eljárást garázdaság miatt.

Az Új Szó, ami úgy tudja, hogy Rusnákot kihallgatta a rendőrség, felkereste a férfit, aki először azt mondta, hogy nem tudja, miről beszélnek, sehol nem volt aznap, nem volt konfliktusban részese. De amikor emlékeztették, hogy jegyzőkönyv is készült, azt mondta: „azok a fiúk voltak, akik ott belénk kötöttek, jó, és ez valami teljesen más”. Hogy ez azt jelenti-e, hogy mégis ott volt-e a bárban, Rusnák kiabált:

„Nem ért engem, itt valamilyen magyar izéről, kártyáról beszél. Már elmondtam, hogy semmi ilyen nem történt. Nem érti?”

Majd lerakta a telefont. A köztársasági elnök szóvivője azt mondta: „Ha igazolják Rusnák bűnösségét, akkor az államfő irodája levonja a következtetéseket.” Garázdaságért akár három év is járhat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.