Orbán szerint újra a régió éllovasa vagyunk

POLITIKA
2014 május 21., 10:46
comments 43

Tiszteletet érdemelnek a magyar emberek az elmúlt másfél-két évben nyújtott teljesítményért, mert ezzel sikerült Magyarországot regionális sereghajtóból a régió éllovasává tenni – mondta Orbán Viktor a Prinzhorn-csoport dunaújvárosi papírgyára új erőművének alapkőletételi ünnepségén.

A kormányfő elmondta, hogy „ismét versenyben vagyunk a régió legjobban, legátgondoltabban és leggyorsabban fejlődő országa címért”, de „nagy versenyt futunk” a térség többi országával.

A valóság Orbán Viktorral szemben ez.

Orbán Viktor a 45 milliárd forintos beruházásról azt mondta, a Prinzhorn-csoport 2300 családnak ad munkát Magyarországon, a beruházás pedig újabb 60 munkahelyet teremt. A tulajdonoson, a tőkén és a gondolatokon kívül a fejlesztés mögött a magyar emberek vannak, akik „munkástól és felsővezetőig dolgozni akarnak, gyorsan tanulnak, és jól alkalmazkodnak”. Orbán szerint az energiaár lesz a legfontosabb kérdés a következő 2-3 évtizedben.

„Aki nem tud olcsón energiát előállítani saját magának, az versenyezni sem tud majd.”

photo_camera Orbán Viktor, Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója és Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Erőmű Kft. ügyvezetõ igazgatója a holdinghoz tartozó Hamburger Hungária erőművének alapkőletételén Dunaújvárosban (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Az EU az USA-val szembeni energia-árversenyt nem tudja tartani, ezért meg kell kezdeni az ipari és vállalkozói rezsicsökkentést.

„Ha az EU nem lesz képes energiaárakat csökkenteni, akkor Magyarországnak saját szabályokkal el kell érnie azt, különben a magyar ipar nem lesz versenyképes. Az uniós miniszterelnökök valamelyik soron következő ülésén, a lehető legkeményebb vitákra számítva, ebben a kérdésben súlyos döntéseket fogunk hozni.”

A magyar kormány korábban stratégiai megállapodást kötött a vállalattal, ami kötelezi a kormányt is. „A tulajdonossal folytatott egyeztetésen biztosítékot adtam arra, hogy Magyarország új hulladékstratégiáját megalkotjuk, abban a cég észrevételeit beépítjük” – mondta.

Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója kiemelte, hogy egy alapkőletétel mindig érzelemdús, fontos és szimbolikus pillanat. Közölte: az alapkő erős alapot jelent és a vállalatcsoportnak erős alapokat kell teremtenie, hogy itthon legyen Magyarországon.

Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a gyártás során keletkezett hulladékok egy részét ma lerakókba viszik, a villamos energiát hálózatból, a hőt pedig földgázból nyerik. A jövőben a papírgyár önálló, nagy hatásfokú erőművel fog üzemelni, ami képes lesz ellátni hő- és villamos energiával az egész gyárat. Az építendő erőmű fűtőanyaga lehet biomassza, szén, biogáz és papírhulladék, miközben a kibocsátott füstgáz tisztasága felülmúl minden jelenlegi előírást.

A kiosztott sajtóanyag szerint a 45 milliárd forint (150 millió euró) értékű, kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű a felhasznált tüzelőanyagban mérve 172 megawatt, előállított hőben és előállított villamos energiában kifejezve pedig 158 és 42 megawatt kapacitású lesz. A tervek szerint az erőművet 2015 második félévében helyezik üzembe.

Mi az a Prinzhorn?

A Prinzhorn-csoport 13 országban van jelen. A vállalatcsoport Európa egyik piacvezető szereplője az újrahasznosítás és a hullámalappapír és hullámtermék csomagolás területén. Évente 1,7 millió tonna hullámalappapírt állít elő hulladékpapírból, éves forgalma eléri az 1,4 milliárd eurót, ezzel ebben a szegmensben a 3. legnagyobb vállalat Európában.

A Prinzhorn 1990 óta van jelen Magyarországon, mint fontos hulladékgyűjtő (Duparec Kft.), mint a legnagyobb magyar hulladékhasznosító és hullámalappapír-gyártó (Hamburger Hungária Kft.), illetve mint a legnagyobb papír alapú csomagolási megoldásokat gyártó (Dunapack Kft.). A Hamburger Hungária Dunaújvárosban üzemeltetett két papírgépével együtt évente több mint 650 ezer tonna barna hullámalappapírt állít elő, éves árbevétele mintegy 70 milliárd forint. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.