Orbán szerint újra a régió éllovasa vagyunk

2014 május 21., szerda 8:46

Tiszteletet érdemelnek a magyar emberek az elmúlt másfél-két évben nyújtott teljesítményért, mert ezzel sikerült Magyarországot regionális sereghajtóból a régió éllovasává tenni – mondta Orbán Viktor a Prinzhorn-csoport dunaújvárosi papírgyára új erőművének alapkőletételi ünnepségén.

A kormányfő elmondta, hogy „ismét versenyben vagyunk a régió legjobban, legátgondoltabban és leggyorsabban fejlődő országa címért”, de „nagy versenyt futunk” a térség többi országával.

A valóság Orbán Viktorral szemben ez.

Orbán Viktor a 45 milliárd forintos beruházásról azt mondta, a Prinzhorn-csoport 2300 családnak ad munkát Magyarországon, a beruházás pedig újabb 60 munkahelyet teremt. A tulajdonoson, a tőkén és a gondolatokon kívül a fejlesztés mögött a magyar emberek vannak, akik „munkástól és felsővezetőig dolgozni akarnak, gyorsan tanulnak, és jól alkalmazkodnak”. Orbán szerint az energiaár lesz a legfontosabb kérdés a következő 2-3 évtizedben.

„Aki nem tud olcsón energiát előállítani saját magának, az versenyezni sem tud majd.”

Orbán Viktor, Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója és Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Erőmű Kft. ügyvezetõ igazgatója a holdinghoz tartozó Hamburger Hungária erőművének alapkőletételén Dunaújvárosban (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Az EU az USA-val szembeni energia-árversenyt nem tudja tartani, ezért meg kell kezdeni az ipari és vállalkozói rezsicsökkentést.

„Ha az EU nem lesz képes energiaárakat csökkenteni, akkor Magyarországnak saját szabályokkal el kell érnie azt, különben a magyar ipar nem lesz versenyképes. Az uniós miniszterelnökök valamelyik soron következő ülésén, a lehető legkeményebb vitákra számítva, ebben a kérdésben súlyos döntéseket fogunk hozni.”

A magyar kormány korábban stratégiai megállapodást kötött a vállalattal, ami kötelezi a kormányt is. „A tulajdonossal folytatott egyeztetésen biztosítékot adtam arra, hogy Magyarország új hulladékstratégiáját megalkotjuk, abban a cég észrevételeit beépítjük” – mondta.

Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója kiemelte, hogy egy alapkőletétel mindig érzelemdús, fontos és szimbolikus pillanat. Közölte: az alapkő erős alapot jelent és a vállalatcsoportnak erős alapokat kell teremtenie, hogy itthon legyen Magyarországon.

Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a gyártás során keletkezett hulladékok egy részét ma lerakókba viszik, a villamos energiát hálózatból, a hőt pedig földgázból nyerik. A jövőben a papírgyár önálló, nagy hatásfokú erőművel fog üzemelni, ami képes lesz ellátni hő- és villamos energiával az egész gyárat. Az építendő erőmű fűtőanyaga lehet biomassza, szén, biogáz és papírhulladék, miközben a kibocsátott füstgáz tisztasága felülmúl minden jelenlegi előírást.

A kiosztott sajtóanyag szerint a 45 milliárd forint (150 millió euró) értékű, kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű a felhasznált tüzelőanyagban mérve 172 megawatt, előállított hőben és előállított villamos energiában kifejezve pedig 158 és 42 megawatt kapacitású lesz. A tervek szerint az erőművet 2015 második félévében helyezik üzembe.

Mi az a Prinzhorn?

A Prinzhorn-csoport 13 országban van jelen. A vállalatcsoport Európa egyik piacvezető szereplője az újrahasznosítás és a hullámalappapír és hullámtermék csomagolás területén. Évente 1,7 millió tonna hullámalappapírt állít elő hulladékpapírból, éves forgalma eléri az 1,4 milliárd eurót, ezzel ebben a szegmensben a 3. legnagyobb vállalat Európában.

A Prinzhorn 1990 óta van jelen Magyarországon, mint fontos hulladékgyűjtő (Duparec Kft.), mint a legnagyobb magyar hulladékhasznosító és hullámalappapír-gyártó (Hamburger Hungária Kft.), illetve mint a legnagyobb papír alapú csomagolási megoldásokat gyártó (Dunapack Kft.). A Hamburger Hungária Dunaújvárosban üzemeltetett két papírgépével együtt évente több mint 650 ezer tonna barna hullámalappapírt állít elő, éves árbevétele mintegy 70 milliárd forint. (MTI)