Harminc amerikai kongresszusi képviselő írt levelet Orbánnak a megszállási emlékmű miatt

POLITIKA
2014 május 23., 07:40
comments 346

A zsidó származású képviselők levele a Zsidó Világkongresszus honlapjára került fel. Ebben a képviselők mély aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a kormány folytatja a vitatott megítélésű emlékmű megépítését.

A levélben azt írják, hogy a náci megszállás rettenetes szakasza volt a magyar történelemnek, aki felmérhetetlen szenvedést és tragédiát hozott több millió ártatlan embernek, és bár voltak, akik segítettek azoknak, akik ellen a nácik felléptek, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a lakosság egy része ebben az időben szándékosan részt vett a nácik tevékenységében, így a zsidók deportálásában is.

A levél aláírói azt kérik Orbán Viktortól, hogy vizsgálja felül kormányának jelenlegi azt tervét, hogy a magyarországi zsidó közösség kívánságának ellenére építik meg az emlékművet. Helyette egy olyan emlékmű megépítését javasolják, ami az összes magyar állampolgár érzékenységét tiszteletben tartja.

A szenátorok akár maguk is szívesen segítenének megoldást találni, és leülnének beszélgetni Orbánnal vagy egy megbízottjával. (via Origó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.