Korlátozná a családok hitelfelvételét az MNB

gazdaság
2014 május 23., 09:18

Még csak javaslatokkal, de azokban már konkrét ötletekkel állt elő a Magyar Nemzeti Bank, hogy ne adósodjanak túlságosan a családok. Az Origo szedte össze, hogy mi valósulhat meg ezekből.

Ideje például megismerkedni a PTI betűszóval. Az angol payment to income kifejezés ljövedelemarányos törlesztőrészletet jelent. A jegybank ezt korlátozná úgy, hogy meghatározná, a havonta, legálisan rendelkezésre álló nettó jövedelemhez viszonyítva legfeljebb mennyit fizethet ki egy család az összes létező hitele után a bankoknak. Hogy pontosan hol lenne a korlát, az a szövegből nem derül ki, de az igen, hogy nemcsak a jelzáolg, hanem mindenféle kölcsönre vonatkozna, így a fogyasztási vagy a gépjárműhitelre is. Amikor 2009-ben, még Simor András vezetésével igyekezett ezt a korlátozást bevezetni az MNB, akkor jövedelmi szintenktől és devizáktól függően 15-50 százalékos PTI-plafonokat javasoltak.

Az adóssság túlvállalásának megakadályozását a jegybank azzal indkolja, hogy statisztikáik szerint a kiskeresetűek a havi jövedelmüknek akár a 44 százalékát is kénytelenek a törlesztésre fordítani. Ez nemzetközi szinten is magasnak számít. A korlátozást már az ősztől bevezethetik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.