Öt dolog, amit megtanultunk az EP-listavezetők vitájából

POLITIKA
2014 május 23., 18:17
comments 155

Péntek este tartották az ATV-n a pártok EP-listavezetőinek vitáját. Ezen a Fidesz és a DK jelöltjei nem vettek részt, maradt a következő felállás:

  • Bajnai Gordon (Együtt-PM)
  • Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom)
  • Meszerics Tamás (LMP)
  • Morvai Krisztina (Jobbik)
  • Szanyi Tibor (MSZP)
  • Tóth Tamás (Seres Mária Szövetségesei)

A hetvenperces műsorból leginkább erre az öt dologra fogunk emlékezni.

5. Így néz ki, amikor egy politikus már teljesen lelazult attól, hogy neki a következő öt évben jó lesz

atvszanyi

Ezt az MSZP-s Szanyi Tibor mutatta be, akinél kevés gondtalanabb szocialista politikus lehet az országban mostanában. Annyira azért nem tud rosszul szerepelni az MSZP, hogy ő ne jusson ki Brüsszelbe, ahol baloldali Deutsch Tamásként öt év gondtalan mikroblogolás és jutalomjáték vár rá. Már-már a pandagondozás politikai megfelelője. Pont ennek megfelelően viselkedett a mai vitán: az a Szanyi, aki akár Facebook-kommentelőkkel is vitatkozik éjszakákon át, ha épp ahhoz van kedve, olyan látványosan alibizte végig az adást, hogy tulajdonképpen egész megnyugtató volt nézni.

Csak az nem derült ki, miért kellene szavazni rá, igaz, ezt valószínűleg nem is az ATV-nézőinek kell sulykolnia.

4. A Jobbik angolnaként csúszik ki a támadói kezéből, ha nem jól fogják meg

atvmorvai2

Ez volt a Baloldal Nagy Esélye, Hogy Megmutassa, Érvekkel Tudja Legyőzni A Jobbikot, miután belátták, hogy a szóba nem állás legfeljebb arra jó, hogy a Jobbik lassan, de biztosan lehagyja őket.

Főleg Bajnai Gordonon látszott is, igyekszik kihasználni a lehetőséget, hogy belekössön Morvaiba, de ezt olyan ügyetlenül tette, hogy Morvainak alig kellett érdemben reagálni erre. Sőt, a végén még ő játszhatta ki azt a kártyát, hogy sajnálja, hogy az ellenfelei csak az ő gyalázásával foglalkoztak, közben programjukról semmi sem derült ki. Világosan látszott: az úgy nem megy, hogy éveken keresztül valaki semmi sem kezd a Jobbikkal, majd azt hiszi, ha hajlandó velük szóba állni, a győzelem máris garantált. A legkevésbé sem. Ezekre a meccsekre ugyanúgy edzeni kell.

3. Van olyan vita, amit az nyer meg, aki nem megy el

photo_camera MTI Fotó: Beliczay László

Ez elég szomorú tanulság, mivel az, hogy fideszes politikusok gyakorlatilag már semmilyen vitában nem vesznek részt, egyrészt lassan megszokottá vált, másrészt azért követendő példának bajos lenne kinevezni.

A mai műsor után talán mégis az az érzésünk, hogy nemhogy nem veszítettek semmit, de még kicsit jobban is jöttek ki abból, hogy nem álltak le a Haza Nem Eladó és az SMS párt trolljai mellett saját közleményeiket is felolvasni. "A vita néz- és elemezhetetlen. Az nem vita, amikor mindenki felolvassa, felmondja, amit előre megírt. Érdekesebb lenne, ha inkább esetlenül beszélgetnének, semmint "profin" vitáznának..." - írta a műsor közben Török Gábor, és tényleg az volt a helyzet, hogy a sokszor követhetetlen szerkezet (amit a részt vevők maguk alakítottak ki), és néhány szereplő teljesítménye miatt az egészből inkább az egymás mellett elbeszélés és zagyvaság maradt meg.

És még ebben a mezőnyben még a viszonylag magabiztos Meszerics Tamás sem tűnt kiemelkedőnek, mert ilyenkor úgysem az marad meg a nézőben, aki viszonylag jó teljesítményt nyújt. A lényeg persze ebből nem az, hogy ki kell hagyni a vitákat, hanem, hogy annak keretei előre eldöntik, van-e esély arra, hogy valami értelmes süljön ki belőle.

2. Nem nagyon gondolunk semmit Európáról

atvkasler

Persze, általánosítás, de azért valamit mégiscsak elmond, ha a választáson induló pártok listavezetői hetven perc alatt egyetlen izgalmas gondolatot sem vetnek fel az EU-val, annak jövőjével, Magyarország szerepével, vagy bármi hasonlóval kapcsolatban. Ha nem hiszik el nekem bemondása, nézzék vissza az adást. Így volt.

1. Magyarország legcinikusabb politikusa Seres Mária

atvtoth2

Ami pedig a legtöbb embernek meg fog maradni ebből a műsorból, az Seres Mária kamupártjának listavezetője, Tóth Tamás volt sárszentmihályi polgármester zárszava. Az SMS párt nemrég a halálbüntetést találta meg magának, mint fő kampánytémát (ami ugye Orbán Viktor szerint is megér egy misét), listavezetje pedig az a Tóth Tamás lett, akinek fiát húsz évvel ezelőtt meggyilkolták, és azóta sem talált megnyugtató igazságot az ügyben. Korábban gyűjtött is aláírásokat a halálbüntetés visszaállítása miatt.

A műsor zárszavában Tóth sírva beszélt arról, azért kell az EP-be jutnia, mert talán esélye lesz többet kiderítenie fia haláláról - nemrég egy névtelen levelet kapott, amiben azt írták, az ügy szálai magas körökig érnek. Tóth személyes tragédiáját természetesen egy pillanatra sem vonnánk kétségbe, de az, hogy egy párt ezt kihasználja, és ezzel tölt meg egy EP-vitát, tényleg új szint a politikai gátlástalanságban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.