Szakítás után le kell törölni a volt partneredről készített erotikus fotókat Németországban

külföld
2014 május 23., 09:40
comments 17

Egy német bíróság eheti döntésének értelmében valaki személyes jogai fontosabbak, mint másvalaki tulajdonjogai olyan intim fényképekhez, amiket a kapcsolatuk alatt készítettek.

Azaz a bíróság döntése értelmében az egykori partnerek kötelesek minden intim felvételt törölni a szakítás után, ha volt társuk erre kéri őket.

Egy nő fordult a bírósághoz, akinek korábbi partnere, egy fotós kapcsolatuk alatt számos erotikus fényképet és videót készített róla. Ezeket természetesen a nő beleegyezésével. Szakításuk után arra kérte a férfit, hogy törölje le a képeket, de ő nem tette meg. A koblenzi bíróság végül a nőnek adott igazat, annak ellenére is, hogy a férfi nem akarta sokszorozni vagy terjeszteni a képeket.

A bíróság döntésének értelmében csak a meztelen képeket kell törölnie a nőről a férfinak. Azokat, amiken a nő ruhában látható, nem.

A döntést lelkesen fogadták az online zaklatással foglalkozó civil szervezetek képviselői és a bosszúpornó-s esetekre specializálódott ügyvédek is. A jelenség az online zaklatás egy különösen kegyetlen formájának számít, egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor zsarolásra vagy lejáratásra használnak fel szakítás után korábban készült erotikus képeket és videókat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.