94,9 milliárd forinttal lógnak az állami intézmények

gazdaság
2014 május 24., 15:26
comments 12

A Napi.hu készített összeállítást arról, hogy mennyivel is lógnak költségvetési intézmények, az összeg tetemes: összesen 94,9 milliárd forint a tartozás. Ezt az összeget 696 költségvetési szerv hozta sössze.

A 94,9 milliárdból

  • 16,3 milliárd az állammal szemben fennálló, egyik zsebből-a másikba tartozás,
  • 78,5 milliárd a szállítókkal szemben fennálló lógás. Ekkora értékben adtak át cégek szolgáltatást, terméket, amit az állam még mindig nem fizetett ki számukra.

A 94,9 milliárdból 48,4 milliárd tartozás még a 2012-2014. években átvett, korábban önkormányzati vagy nonprofit intézményeknél keletkezett. Ide tartoznak a KLIK-be beolvasztott iskolák is.

A költségvetési intézmények tartozása tavaly októberben volt a csúcson, írja a Napi.hu, akkor

120,9 milliárddal lógtak.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A legnagyobb tartozók a kórházak, csak az Emmi minisztériumhoz tartozó intézményeknél 72,8 milliárdnyi adósság van. Új megjelenő a nem fizető intézmények listáján a kormányhivatalok, már 14 milliárdot görgetnek maguk előtt. Csak a fővárosi kormányhivatal 2,4 milliárd ki nem fizetett számlán ül. Pest Megyei hivatalnál ez az összeg 2,1 milliárd.

A kórházaknál is csak gyűlik a számla, de nem megy el az utalás:

  • A Honvédkórház tartozása 2,6 milliárd
  • A Semmelweis Egyetem 2,1 milliárdról 3 milliárdra növelte adósságállományát
  • A Debreceni Egyetemen 2,8 milliárdról 3,9 milliárd forintra nőtt a ki nem fizetett számlák értéke,
  • Az Országos Onkológiai Intézet pedig 476 millióról duzzasztott 809 millióra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.