Az európai parlamenti a világ egyik legigazságtalanabb választási rendszere

POLITIKA
2014 május 24., 13:03
comments 35

A német alkotmánybíróság 2009. június 30-án elég lesújtó ítéletet mondott az Európai Parlamentről. A liszaboni szerződést értékelő ítéletükben azt írták, az EU "strukturális demokráciadeficitjének" két legfőbb oka is az Európai Parlament:

  • Egyrészt azért, mert bár pont a liszaboni szerződés adott olyan jogosítványokat az EP-nek, amivel az ma már több egy gittegyletnél, még mindig alárendelt olyan, nem demokratikusan választott intézményeknek, mint az Európai Bizottság vagy a Tanács.
  • Másrészt teljesen aránytalan a választópolgárok képviselete, a kis tagállamok polgárai sokszorosan felülreprezentáltak.

De még mennyire.

Bár a 751 európai képviselőhelyet a lakosságszámot figyelembe véve osztották szét a tagállamok között, arányosnak semmiképp nem nevezhető a rendszer.

Például hatvanezer máltait ugyanúgy egy ember képvisel, mint hétszázezer németet. Magyarán, 12 német szava ér annyit, mint egy máltaié.

A probléma Magyarországról is ismerős lehet, itt részben azért volt szükség a magyar országgyűlési választókörzetek újrarajzolására, mert az utolsó választáson már 2,5-szeres volt az eltérés a legkisebb és a legnagyobb népességű választókerületek között. De ez is eltörpül az európai aránytalanságok mellett - márpedig a demokratikus képviselet egyik alapja, hogy a szavazatok is egyenlőek.

photo_camera Nicolas Véron grafikonján is jól látszik, hogy a tagországok egy részét aránytalanul sokan képviselik az EP-ben.
Forrás: Bruegel.org

A rendszer egyértelműen a kisebb tagállamok javára torzit. A legnagyobb nyertes a legkisebb tagállam, Málta:

  • A négyszázezer máltait hatan képviselik,
  • ahogy 1,3 millió észtet hatan,
  • a 2,3 millió lettet nyolcan,
  • a 82,5 millió németet pedig 96-an.

Az arányos képviselet alapján minden 550 ezer választópolgárra kéne jusson egy EP-képviselő, de a tagállamok jelentős részében ennél kevesebb ember választ egyet - Luxemburgban és Máltán összesen nem élnek ennyien.

Magyarország számára egyébként inkább kedvező a rendszer, mert itt kb. 400 ezer választópolgárra jut egy képviselő.

(Via Bruegel.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.