Blokkolják a legismertebb angol bulvárlapot Thaiföldön, mert a koronaherceg félmeztelenül bulizó feleségéről közöltek videót

külföld
2014 május 25., 10:56
comments 13

A Daily Mail honlapja nem elérhető többet a thaiföldiek számára. Mindezt azért, mert a brit lap közölt egy videót Maha Vadzsiralongkorn herceg egy partijáról. A felvételen az látható, ahogy a mindössze egyetlen tangát viselő hercegi feleség tortával eteti a kutyájukat.

photo_camera A kifogásolt cikk

Az intézkedés nem a semmiből jött, az utóbbi hónapokban a hatóságok sorra tiltottak be honlapokat, az ország vezetése pedig élen jár az internet cenzúrázásában. 2010-ben ismertetett adat szerint több mint százezer honlap volt blokkolva. Mára ez a szám akár a duplája is lehet.

photo_camera Jelenet a videóból

Az országban rendszeresen nem elérhető a Facebook, a YouTube és a Twitter sem. Ugyanígy nem lehet hozzáférni a nagyobb nyugati híroldalakhoz sem.

Thaiföldön a héten hajtott végre puccsot a hadsereg. Szombaton jelentették be, hogy feloszlatják az ország szenátusát is, és a törvényhozói hatalmat is magukhoz ragadják.

Ezzel gyakorlatilag az utolsó demokratikus intézményt is felszámolta a néhány nappal ezelőtt vértelen puccsal hatalomra került Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka. 

A hadsereg a csütörtöki hatalomátvételt egyébként azzal indokolta, hogy meg akarta előzni a további zavargásokat, véget akart vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak. Csakhogy csütörtök óta további tüntetések zajlanak Bangkokban. A rendkívüli állapot értelmében tilos ötfős vagy annál nagyobb létszámú utcai megmozdulásokat tartani, pénteken mégis több százan, köztük diákok, gyűltek össze Bangkok egyik központi üzleti negyedében, hogy tiltakozzanak a puccs ellen. Súlyosabb zavargásokról nem érkezett jelentés. Szombaton is összegyűltek a tiltakozók a fővárosban, farkasszemet néztek a pajzsokkal felszerelt rohamrendőrökkel, egyes helyen kisebb-nagyobb dulakodás is volt.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy többeket őrizetbe vettek, legalább száz ember katonai felügyelet alatt áll. (via Daily Mail, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.