https://444.hu/assets/mesterhazy_attila_mszp_3.jpg

Mesterházy a teljes elnökséggel együtt felajánlotta lemondását

POLITIKA
2014 május 25., 22:36
comments 44

Ezt jelentette be az eredményeket röviden értékelő beszédében. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy távozik is. Az MSZP választmánya dönt majd róla szombaton. Mesterházy annyit elismert, hogy rosszabbul szerepeltek, mint ahogy remélték, és azért bedobta azt is, hogy Európa-szerte gyengélkedett a baloldal.

Szombaton szerinte ez várható: újabb konzekvenciák levonása, ez alapján új stratégia felvázolása. Ebben akár a folytatás is ott lehet. Hogy kik a választmány tagjai, az az MSZP honlapjáról nem derül ki. A lemondását tesületileg felajánló elnökség ez: Mesterházy két alelnöke Gúr Nándor és Horváth Csaba. Elnökségi tag: Bangóné Borbély Ildikó, Demeter Márta, Harangozó Tamás, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor, Teleki László, Tóth Bertalan, Varga László, Winkfein Csaba.

Az MSZP története második legrosszabb eredményét érte el, az Index kiszámolta, hogy a párt a rendszerváltáskor köréjük húzott karanténban szerepelt csak gyengébben, de az az 1990-es eredmény sem volt most messze. Ha az MSZP 693 szavazattal kevesebbet kap, akkor arányaiban történelmi vereséget szenvedett volna.

Budapesten már csak Angyalföldön és Kispesten tudta megőrizni a második helyét az MSZP. Budán már csak ötödik erő a párt, itt az Együtt-PM lett a második. Az MSZP csak a 3. és a 11. kerületben lett negyedik, a 22-ben még a Jobbik is legyőzte. Bővebben erről itt

Mesterházy eredetileg az önkormányzati választásokig nem akart a tisztújítással foglalkozni, most kénytelen lesz. A választással alighanem befellegzett annak a tervnek is, hogy Mesterházy jelölte, Horváth Csaba lesz a főpolgármester-jelölt.

Mesterházyval egyébként így néz ki az MSZP eredménylistája:

2010-es országgyűlési választás, miniszterelnök-jelölt, a Fidesz kétharmadot szerzett

2010-es önkormányzati választás, pártelnök, a Fidesz adta a főpolgármestert, a 23 fővárosi kerületből csak három lett MSZP-s, a megyei jogú városok közül csak Szegeden nyert szocialista

2014-es országgyűlési választás, pártelnök, miniszterelnök-jelölt, a Fidesz kétharmadot szerzett

2014-es EP-választás, 3. hely, minden idők második legrosszabb MSZP-s választási eredménye

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.