Összejön-e Hernádi Zsoltéknak az évtized trükkje?

2014 május 26., hétfő 6:44
42

Fontos magánvádas tárgyalás és várhatóan ítélet is lesz hétfőn. Hernádi Zsolt, a Mol elnöke ellen az olajtársaság korábbi vezető jogtanácsosa, Bánhegyi Ilona indított pert.

Azért, mert Bánhegyi szerint Hernádi horvátországi korrupciós ügye miatt jelentősen csökkent a vállalat részvényeinek értéke. Bánhegyi a magánvád előtt 2011-ben feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen jelentős kárt okozó csalás, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. Ezt a főügyészség napokkal később elutasította, arra hivatkozva, hogy a cselekmény nem bűncselekmény.

Hernádi Zsolt (Fotó: Botos Tamás)

Bánhegyi 2011-ben bruttó 600 millió forint értékű Mol-részvénnyel rendelkezett. Ennek ellenére csak a sajtóból értesült a korrupciós vádakról, és arról, hogy Horvátországban büntetőeljárás folyik Hernádi ellen. A volt jogtanácsos azt kifogásolta, hogy a Mol nem tájékoztatta minderről a részvényeseket, pedig ezek az események erősen hatottak a részvények árára. Bánhegyi maga 24 millió forintos kárt szenvedett el, a Mol vagyona 5 millió euró értékben csökkent.

A pórmagánvádló vesztegetés nemzetközi kapcsolatban bűntettével, jelentős kárt okozó csalás bűntettével, és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolta meg Hernádi Zsoltot.

És itt a csavar

Amennyiben hétfőn jogerősen is felmentik Hernádit, márpedig erre minden esély megvan, a Mol-elnök borzasztó jól járhat. Ugyanis a horvátok gyakorlatilag ugyanezekben az ügyekben kezdeményeztek vizsgálatot, és ha itt felmentik Hernádit, akkor jogi képviselői kezdeményezni fogják a nemzetközi körözés érvénytelenítését.

A magyar bíróság döntését ugyanis el kell fogadnia minden tagországnak, ráadásul többet ebben az ügyben nem is lehet majd Hernádit többet bíróság elé idézni.

És bár a horvátok biztosan próbálkoznak majd még jogi eszközökkel, egy nagyon fontos fegyverüket veszíthetik most el.

A horvátok azzal vádolták meg Hernádi Zsoltot, hogy 2009-ben tízmillió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader akkori miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, ráadásul a veszteséges üzletrészek leválasztása után, amiket viszont a horvát állam nyelt el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt