Terjed az ebola Nyugat-Afrikában, már Sierra Leonéban is meghaltak öten

Egészségügy
2014 május 26., 16:29
comments 3

Már a harmadik országban szedi áldozatait a világ egyik leghalálosabb vírusos betegsége, a vérzéses lázat okozó ebola. A járvány márciusban robbant ki Guineában és Libériában, ahol eddig már százan vesztették életüket. Most a szomszédos Sierra Leonéra is átterjedt, ahol a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezetének első hivatalosan megerősített adatai szerint már öt halottja van.

Az ebola nagyon halálos vírus:

Az eddigi járványoknál 47-100 százalék között volt a halálozási arány;

Viszont emberek között csak és kizárólag úgy terjed, ha az áldozat közvetlenül érintkezik fertőzött vérrel - ezért a legtöbb áldozatát a betegeket gyógyító egészségügyiek közül szedi.

Bár a lappangási ideje viszonylag hosszú - három hét - a lefolyása gyors és látványos. A magas lázat és az influenza-szerű tüneteket szinte rögtön vérzés követi, így könnyen azonosítható és karanténnal korlátozható a terjedése. Nagy mortalitása miatt pedig tulajdonképpen saját terjedését akadályozza. (Via NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.