Dobja el mindenki, amit eddig csinált, és játsszon a világtörténelem első számítógépes űrlövöldözősével

2014 június 1., vasárnap 10:43
3

pdp1sapcewar

1961-ben rakták össze a Massachusetts Institute of Technology munkatársai a DEC (azaz Digital Equipment Corporation, később csak Digital, aztán Compaq, ma éppen HP) PDP-1-es miniszámítógépét, három hallgató, Martin Graetz, Steve Russell és Wayne Wiitanen pedig írt rá egy lövöldözős programot, és szerkesztettek egy katódsugárcsöves kijelzőt is, hogy demonstrálják a gép képességeit. (Akkoriban még nem volt monitora a számítógépeknek, a lyukszalag volt a jellemző input-output felület.) Évtizedeken át hatalmas kultusza volt a játéknak, sok munkaórát tett tönkre a világ leghíresebb műszaki egyetemén.

Itt van egy remek emulátor, lehet rajta játszani!

Az MIT ezen a héten ünnepli a MAC projekt ötvenedik évfordulóját. A Mathematics and Computation programból nőttek ki a MIT későbbi világhírű számítógéptudományi kutatásai, tanszékei, projektjei. A Computerword magazin ebből az alkalomból össze is dobott egy tízes listát arról, hogy a komputeres világban mi mindent köszönhetünk az MIT kutatóinak. Ilyenek vannak a listán, mint a lövöldözős játék, az email, a GUI, az ethernet hálózatok, a táblázatkezelő és persze maga a Word Wide Web.

Steve Russel, a Spacewar programozója és a PDP-1-es a kaliforniai számítógép-történeti múzeumban. Wikipediás fotó.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt