Rövidhírek Kelet-Ukrajnából: Milliónyi cukorka pusztult el

Tbg
külföld
2014 június 01., 19:00
comments 11

Az ukránbarát csoki

Donyeckben, ahol az orosz szeparatisták kormányoznak néhány hete, jótékonysági akciót szerveztek. Az oroszbarát milícióák egy nagy adag csokit és cukorkát vittek  a Lenin térre, hogy azt szétosztogassák ezzel is enyhítve a városiakban élő feszültséget.

photo_camera )

Ám az akció a visszájára fordult, amikor kiderült, hogy az édességet egy olyan üzemből rabolták, ami Petro Porosenko, a május 25-ei elnökválasztást megnyerő, Kijev-barát oligarcha tulajdonol. Azonnal kitört a pánik, hogy a cukorkák mérgezettek, így végül széttaposták az egészet. (WP)

A szétvert áruház

metrodonetsk

A Metró áruház eléggé megsínylette az interregnum állapotát, a fosztogatók eléggé helyben hagyták. Vitték, amit értek, az ATM-től, a liszten át az alkoholig, a parkoló olyan, mintha lebombázták volna. A helyi erők, sem az ukránbarátok, sem az oroszbarátok nem urai a helyzetnek. A Hromadske Tv be is jutott az áruházba.

Iskolások lázadása

Az amerikai Buzzfeednek tudósító Max Seddon jelenti: egy krími iskolában a tanévzáró ünnepségen már az orosz himnuszt kellett énekelni (mai hír az is, hogy nem fizetőeszköz az ukrán grivnya, bevezették az orosz rubelt), de a diákok csakazértis az ukránt énekelték. Videó:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.