Visszatérhet a fundamentalista terror Európába

Tbg
háború
2014 június 01., 20:23
comments 76

A szíriai polgárháború, és a viszonylag nagy számban odaérkező fiatal dzsihádisták komoly kockázatot jelenthetnek a nyugat-európai országokra, írja a Guardian a brit titkosszolgálat, az MI6 egyik volt vezetője, Nigel Inkstére hivatkozva.

Mehdi Nemmouche

Vasárnap elfogták a francia Mehdi Nemmouche-t, aki feltehetően elkövette a három ember halálával járó brüsszeli antiszemita indíttatású lövöldözést. Nemmouche Szíriából érkezett haza.

Inkste szerint megismétlődhet az, ami a nyolcvanas években történt Afganisztánban, a mudzsahedínek kiképzésekor, akik végül bármilyen országban bevethető, jól szervezett mozgalmat alkottak, csak most Európára is kiterjedhet a nemzetközi hálózat tevékenysége.

A legfiatalabb generáció tagjai közül viszonylag sokan hagyják ott Európát, hogy valami mást, valami izgalmasat keressenek Szíriában, amely sokszor az al-Kaida vagy más szervezet kiképzését jelenti.

Jelenleg több mint ezer fiatalról tudnak, Franciaországban 700-ra, a briteknél 400-ra becsülik a számukat. Általában Törökországon keresztül jutnak ki, a beszervezésük pedig a közösségi oldalakon, pl. a Facebookon zajlik. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.