Csodálatos nap, csodálatos hírek, csodálatos emberek!

gazdaság
2014 június 02., 06:28
comments 7

1. Történelmi beruházásnövekedés az első negyedévben!

Az első negyedévben 22,6 százalékkal nőttek a hazai beruházások a tavalyi első negyedévhez képest. Ez a legnagyobb növekedési adat a rendszerváltás óta. Üröm az örömben, hogy ez a nagy növekedés nagyon alacsony bázisról számítandó, a 2013-as első negyedév volt a beruházási mélypont. A másik üröm az, hogy elsősorban az infrastrukturális (azon belül is EU-pénzből megvalósuló) beruházások nőnek, bár elmozdultak a mélypontról a piaci, termelő ágazatok is.

2. A GKI-nak a szar is keserű

A mélykommunista, magyarellenes gazdaságkutató szerint fenntarthatatlan az első negyedéves nagyon jó növekedés. A magyar gazdaság (GDP) hét éve nem látott mértékben, 3,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, amelynél az EU-ban csak a lengyel és a román növekedési adat volt jobb. A GKI szerint viszont a bizonytalanságot jelzi, hogy miközben a kiskereskedelmi forgalom jelentősen (6,4 százalékkal) nőtt, az áfabevételek növekedése ettől bőven elmaradt, pedig a NAV-hoz bekötött pénztárgépek miatt még jobban kellett volna nőniük. A gazdaságkutató szerint a hazai fogyasztást a rezsicsökkentés reálkereset-emelő hatása fűti, de ez a folyamat jövőre már fenntarthatatlan, miközben az államadósság újra emelkedik, a költségvetési hiány pedig már most elérte az éves előirányzatot. (MTI)

3. Nagyon olcsó lesz a magyar eper!

Az időjárás szeszélye folytán a fóliasátras szezon vége és a szabadföldi össztorlódott, ráadásul a korábbi és későbbi érésű fajták is majdnem egyzserre kerülnek piacra, ezért a teljes éves termés csaknem felé egy-két hét alatt kell eladniuk a termelőknek. Tehát olcsó lesz az eper, de nagyon rövid lesz a szezon. (Agrárszektor.hu)

4. Nagyszerű bőrben van a forint!

Ez az aranybogár hazai fizetőeszköz nagyot ment a múlt héten, és erre a hétre is jó alaphangot adhat a ma hajnali

kínai beszerzésimenedzser-index.

(Nem tudom, láttak-e már kínai beszerzési menedzsert indexelni, talán a Kőbányai út környékén lakók igen, de biztosan szívmelengető látvány.)

5. 300 millióval nőtt az exporttöbblet az első negyedévben

Az első negyedévben 5,1 százalékkal nőtt a kivitel euróértéke és 3,9 százalékkal a behozatalé. Az exporttöbblet 1,929 milliárd euró volt, 299 millió euróval több az egy évvel korábbinál - jelentette hétfőn a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.(MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.