Lemond mentelmi jogáról Kovács Béla, aki most nem menekült el a sajtó elől

politika
2014 június 02., 13:19

A kémkedéssel megvádolt jobbikos Kovács Béla miután a nemzetbiztonsági bizottság ülése után elmenekült a sajtó elől, utána pedig szívtájéki fájdalmakkal kórházba került, most kicsattanó formában kiállt a sajtó elé, és válaszolt a kérdésekre.

A legfontosabb kérdés

Kém-e Kovács Béla?

Kovács szerint ő nem kémkedett, nem találkozott konspiratív módon semmilyen orosz kollégával, diplomatával. Hogy akikkel találkozott azok kémek voltak-e, azt nem tudja, de ő tuti, hogy nem volt az.

A luxusvilla

Pilisszentkereszti medencés, parkos, tavas kúria ügye:

A fő kérdés, hogy honnan volt erre pénze a képviselőnek. Erre azt mondta az ismételten Európai Parlamentbe jutott jobbikos, hogy felesége és anyósa is eladott egy-egy oroszországi ingatlant. Ezeknek az árából és hitelből fedezte a házat, ami egyébként statikailag olyan rossz állapotban van, hogy le kell bontani.

Akkor miért vette meg?

Nem tudta, hogy ilyen rossz állapotban van a ház, viszont azóta a korábbi tulajdonos már nem él, így perelni bonyolult lenne.

Ha nem igazak a sajtóban megjelent állítások, akkor miért nem perel?

Fog perelni. Nem is csak a Magyar Nemzetet. Számos más újságot is.

Lemond-e a mentelmi jogáról?

Le fog mondani, ha majd lemondhat. De ez még hónapok kérdése.

Homályos foltok a múltban

Dezső András az index újságírója a kalandos múltra kérdezett rá. Kovács 1976 és 1980 között Japánban élt. Ott járt az amerikai gimnáziumba. Apja a külképviseleten dolgozott. Hogy került fel a magyar gimnáziumi tablóra, amin 74-78-as évfolyam van rajta?

Japánban kötelező volt iskolába járni, de itthon közben magántanuló volt. Minden évben hazajárt, és levizsgázott.

Az amerikai középiskolát és a magánegyetemet ki finanszírozta?

A szülei.

És miből, ha az édesapja gondnokként dolgozott a külképviseleten?

Kovács szerint akkoriban nem volt olyan költséges az oktatás, mint manapság.

Arra a kérdésre, hogy felesége, aki akkor még szovjet állampolgár volt, hogyan utazgathatott a világban a hetvenes nyolcvanas években, azt válaszolta, hogy felesége akkoriban a japán közszolgálati tévében az orosz nemzetiségi adásnak volt a műsorvezetője, ezért volt útlevele.

Feleségének nem voltak gyanús kapcsolatai. Kovács bevallotta nekünk, hogy ő egy szerelmes fiú volt, simán feltűnt volna neki, ha a kedvesét idegen, gyanús férfiak környékezik meg. Tehát ő biztos benne, hogy a neje nem dolgozott a KGB-nek, és már nem is fog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.