Tízmilliókat sikkasztott a fogyasztók víz- és csatornadíjából

bűnügy
2014 június 03., 11:34
comments 6

Sikkasztásért jogerősen 3 év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a martfűi önkormányzatnál dolgozó nőt, aki milliókat sikkasztott el a fogyasztók által befizetett víz- és csatornadíjból. Az 51 éves asszony legkorábban a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A korábban büntetlen vádlott a Martfűi Városi Víz- és Csatornaműnél dolgozott adatrögzítő, számlázó munkakörben, majd 2004. január 1-jétől áthelyezték az önkormányzat városgondnokságához, mint pénzügyi előadó. Ő végezte el a településen a víz- és csatornadíjak beszedését, és az ő feladata volt az azokkal kapcsolatos pénzügyi elszámolások elkészítése is. 2007 elején vizsgálatok indultak a számlák ügyében, és kiderült, hogy 2007 januárjában és februárjában 15 fogyasztó 316 ezer forintnyi számláját befizette, de ezt nem rögzítették a rendszerben. A nőt 2007 májusában kirúgták.

Később a martfűi önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen, de a nyomozást megszüntették, mert a hatóság szerint nem volt megállapítható, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el. Az önkormányzat pótmagánváddal élt, a bíróság pedig kimondta, a vádlott 2003. január 1-jétől 2007. április 14-ig a fogyasztóktól számla ellenében átvett pénz egy részével (legalább 50 millió és legfeljebb 139,7 millió forinttal) nem számolt el, az összeget az önkormányzat számlájára nem fizette be, azzal sajátjaként rendelkezett. Az okozott kár nem térült meg.

A vádlott az eljáráson a bűncselekmény elkövetését tagadta. A büntetésnél a bíróság figyelembe vette a nagymértékű sértetti közrehatást, hiszen egyértelműn kiderült, hogy a vádlott munkáját szinte egyáltalán nem ellenőrizték. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.