177 településen lesz térfigyelő kamerarendszer

1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból építik ki ezeket a következő hónapokban – közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A pályázatok elbírálásánál figyelembe vették a települések bűnügyi statisztikáit.

A nyertesek négyötöde tízezernél kevesebb lakosú önkormányzat, köztük több borsodi település, de a támogatottak között van Budapest VIII. kerülete, Gyula, valamint több megyei jogú város is.

A települések átlagosan tízmillió forintot kapnak, a nyertesek listája pedig itt érhető el (xls).

A VIII. kerület kiemelt összegű támogatást, 220 millió forintot kap. A nyertes budapesti városrészek között van még az I., a VI., a X. és a XX. kerület. A listán szerepel két Balaton-parti város is: Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő, előbbi 6, utóbbi 10 millió forintos támogatással.

A térfigyelő kamerarendszer kiépítésére kiírt pályázatra 2170 önkormányzat jelentkezett, több mint 21 milliárd forintos támogatási igénnyel. A pályázatok értékelésében részt vett az ORFK, véleményezte a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Hatala József is, a döntést pedig Pintér Sándor belügyminiszter hozta meg.

Térfigyelő kamerákra 2012-ben, 2013-ban és idén összesen 318 önkormányzat nyert 2,5 milliárd forintot.

Közölte, bíznak abban, hogy az érintett településeken javul majd az ott élők biztonságérzete, jelentősen csökken a bűncselekmények száma, és a rendőrség munkáját is nagyban segítik majd a térfigyelőrendszerek.

Az önkormányzatok a kamerarendszerek kiépítéséhez 100 százalékos támogatást kapnak, és a forrásokat az államkincstár egy összegben utalja át a szerződéskötés után az önkormányzatoknak, amiknek szigorú elszámolási kötelezettségük van. Ha ebben az évben sikerül még további forrásokat szerezni erre a célra, akkor nem kell újra pályázniuk az önkormányzatoknak, hanem a korábbi pályázók térfigyelő programjait támogatják. – mondta Tállai.

Lesznek olyan települések, amik utcáin már a nyár végén megjelenhetnek a térfigyelő kamerák, míg más önkormányzatoknál (ahol közbeszerzési eljárást kell kiírni) ősszel vagy akár még később várható a kamerarendszerek telepítése – mondta Tállai András, aki kérdésre válaszolva azt is elmondta: az önkormányzati feladatkör, az önkormányzati rendszer felügyelete teljes egészében a Belügyminisztérium feladat marad a továbbiakban is. (MTI)