Megverte a diákot a tanár → szellemi közmunkára ítélték

bűnügy
2014 június 05., 10:11

150 óra szellemi munkakörben végzendő közérdekű munkára ítélte a Makói Járásbíróság azt az apátfalvi tanárt, aki május elején bántalmazta egy diákját. A bíróság közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettében és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a 29 éves férfit.

A kollégái szerint lelkiismeretes, segítőkész pedagógus vádlott 2010 óta dolgozott angol-számítástechnika szakos tanárként az iskolában, ahonnan a történtek miatt május 23-án elbocsátották.

A pedagógus május 8-án, kora délután az iskola udvarán észrevette, hogy a későbbi sértett – egy magatartási és tanulmányi problémákkal küzdő nyolcadikos fiú – és egy diáktársa között tettlegességig fajuló vita alakult ki. A tanár kérdőre vonta a fiút, aki azt felelte, hogy nem csinált semmit, ezért indulatában meglökte. A diák ekkor tiszteletlenül szólt vissza a tanárnak, mire a férfi önuralmát elveszítve pofon csapta, és kétszer megrúgta.

A tanár ekkor közölte diákkal, hogy elviszi az igazgatóhoz, hogy ott beszéljék meg a történteket. A fiú azonban nem akart engedelmeskedni, ezért a tanár a ruháját megragadva vitte föl az irodához. Az iroda ajtajához érve a fiú ismét távozni akart, ezért a tanár a vállánál megfogva a falhoz szorította, miközben továbbra is emelt hangon beszélt hozzá. Az igazgató az irodából a kiabálást meghallva kilépett, és behívta a sértettet.

A tárgyaláson a vádlott nem tett vallomást, de az eljárás során korábban elmondta, megbánta a történteket, magatartását maga is pedagógushoz méltatlannak tartja. Lakatos Lajos Sándor bíró a döntés indoklásakor azt mondta: az enyhítő körülmények túlsúlya – köztük a jelentős sértetti közrehatás miatt – döntött úgy, hogy az ügyészség által indítványozott felfüggesztett szabadságvesztés helyett közérdekű munka végzésére kötelezi a vádlottat. A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyész három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.