Mi az istent csinált 2009-ben Bowe Bergdahl, az utolsó amerikai hadifogoly Afganisztánban?

háború
2014 június 05., 20:22
comments 39
  • Kiszabadult az iraki és afganisztáni amerikai hadműveletek utolsó hadifoglya.
  • Ez az USA-nak öt tálib guantánamói fogolyba került, ráadásul a csere a republikánusok szerint nem is volt törvényes.
  • A 28 éves Bowe Bergdahl ráadásul lehet hogy dezertőr vagy akár áruló is lehet.

A tálibok 2009 júniusán rabolták el Bowe Bergdahlt, az Egyesült Államok hadseregének katonáját, akit a távollétében, 2011-ben léptettek elő őrmesterré. A férfit valahol Pakisztánban tartották fogva, de 2011 után nem küldtek róla több képet, bár 2013-ban küldhetett levelet a szüleinek. Idén januárban egy videofelvétel jutott el Obamáékhoz, amiről annyit árultak el, hogy Bergdahl utal Nelson Mandela december 5-i halálára, onnan tudták, hogy friss.

photo_camera Bergdahl fogságban 2010 decemberén egy tálib felvételen (Fotó: AFP / IntelCenter)

A 28 éves őrmestert aztán a múlt héten elengedték, miután az USA cserébe öt afgán foglyot engedett el Guantánamóról, ráadásul nem akárkiket, mindannyian mészárlásokhoz és terrorcselekményekhez köthető magas rangú tálibok.

Kitántorgott Afganisztánba, betántorgott a kocsmába

Az 1986-ban Idahóban egy kamionsofőr fiaként született Bergdahlt otthon tanította az anyja, majd a főiskola után vívást és harcművészeteket tanult, mielőtt áttért a balettra; nem volt kocsija, mindig biciklivel járt. A Fort Benning-i gyalogsági iskolát 2008-ban végezte el.

A zászlóaljban, ahol szolgált, a bajtársai szerint nem a balhésabb arcok közé tartozott, mindig fegyelmezett volt. Viszont nem is volt társasági ember, kifejezetten magányosnak számított. Erre jó példa az, amikor a többiek a hálaadást ünnepelték, ő viszont inkább afgán térképeket tanulmányozott. Egy társa szerint az elrablása előtt nem sokkal azt mondta:

„Ha ez a bevetés ilyen béna, inkább kisétálok a pakisztáni hegyekbe.”

Amikor egy előőrsön felkelőellenes műveleteken vettek részt, a pástúul tanuló Bergdahl már több időt töltött az afgánokkal, mint a társaival, akiktől az apja szerint „lelkileg izolálódott”. Az apja a Rolling Stone-nak azt mondta, hogy amikor öt nappal az elrablása előtt egy jó barátja meghalt egy robbantásos merényletben, Bergdahl összeomlott.

bergdahl

Aztán két nappal az elrablása előtt küldte el az utolsó emailt a szüleinek, amiben olyasmiket írt, hogy már nem akar bolondok céljaiért harcolni, undorodik Amerikától és a rendszertől, szégyelli, hogy amerikai, és az amerikai hadsereg nem az őszintéket, hanem a beképzelt díjazzák. Az afgánokról azt írta, segítségre lenne szükségük, ehelyett a világ legbeképzeltebb országa azt mantrázza nekik, hogy hülyék, és nem érnek semmit.

2009. június 30-án éjjel Bergdahl eltűnt, de hogy hogyan, azt most se tudni. Az egyik, fogva tartásakor készült videón azt állította, akkor fogták el, amikor egy őrjáraton lemaradt. A tálibok azt állították, hogy egy rajtaütésen kapták el, amikor berúgott a bázison, de ezt az amerikai hadsereg tagadta. Más források szerint Bergdahl egyszerűen otthagyta a bázist (azaz dezertált), megint mások szerint egy latrinából vitték el. Akárhogy is, a tálibokkal kapcsolatban álló Hakkani-felkelőhálózat Pakisztánba vitte, és bár a hírszerzés többször rátalált, mindig túl kockázatosnak találták a mentőakciót.

Bergdahl anyja azt mondta, a tálibok először 1 millió dollárt kértek Bergdahlért, de mivel foglyokért nem fizetnek, azok végül beérték öt tálib fogollyal. Megkapták őket, és miután Bergdahlt elengedték a tálibok a pakisztáni határhoz közel, egy videót is közöltek erről.

photo_camera Képek a Bergdahl szabadulásáról készült videóból (Fotó: AFP / Al-Emara)

Republikánus képviselők szerint a fogolycsere nem volt érvényes, mert azt 30 nappal korábban jelezni kellett volna a Kongresszus felé, amit nem tettek meg, pedig egy éve Jay Carney, a Fehér Ház akkori szóvivője azt ígérte, csak akkor születik döntés, ha már megegyeztek a Kongresszussal. A Fehér Ház most azzal védekezik, hogy Obama döntése „egyedi és sürgős döntést” igényelt.

Bergdahl most Németországban, egy amerikai katonai egészségügyi központban van, ahonnan majd az egyesült államokbeli San Antonio katonai bázisra viszik. Városában eredetileg hősnek kijáró tisztelettel fogadták volna, de erről letettek, mondván: anyagiak hiányában a 8000 fős kisváros nem tudná szavatolni az odaérkező többezres támogató és tiltakozó tömeg biztonságát. A városi illetékesekhez telefonhívások és emailek záporoztak, miután kiderült: lehet, hogy a férfi dezertőr.

No Man Left Behind

A Pentagon 2010-ben közölte, minden jel arra mutat, hogy Bergdahl dezertőr, és a New York Times is arról írt, hogy a férfi hátrahagyott egy búcsúüzenetet, amiben arról írt, hogy le akar mondani az állampolgárságáról. A hadsereg azt mondta, ez egyelőre lényegtelen, Amerika nem hagy hátra egy embert sem, és majd ha visszaszerezték a férfit, kivizsgálják, addig viszont megilleti az ártatlanság vélelme. Eddig, ugyanis most, hogy végre visszatért, kivizsgálják, hogy Bergdahl megszökött-e.

Sőt, azt is, hogy áruló-e. A Pentagonban felmerült, hogy esetleg összeállt a tálibokkal, ugyanis eltűnése előtt a falusiaktól arról érdeklődött, hol találja meg a tálibokat, az eltűnése után pedig megszaporodtak és eredményesebbek lettek a merényletek. A tálibok azt állították, Bergdahl segített nekik bombákat gyártani, de az amerikaiak szerint ez csak hazug propaganda volt. Amikor fogságban volt, az egyik videón egyenruhában arról beszélt, hogy Amerikának nem kellene jelen lennie Afganisztánban, és a megszállás olyan, mint amilyen a vietnami háború volt.

photo_camera Bergdahl szülei, Jani és Bob a hadifogoly szabadulása után Obamával Washingtonban (Fotó: AFP / Mandel Ngan)

Az apját is azzal vádolták, hogy szimpatizál a tálibokkal, bár valószínűleg csak így próbált hatni a fia fogvatartóinak lelkiismeretére. A férfi ezért szakállat is növesztett, és négy nappal azelőtt, hogy Bergdahlt elengedték, egy tálib szóvivőnek azt írta a Twitterre:

„Még mindig azon vagyok, hogy szabadon engedjék az összes guantánamói foglyot. Az Isten bosszút áll majd minden afgán gyerek haláláért, ámen.”

Bowe Bergdahl társai nemrég arról beszéltek, egyértelmű, hogy Bergdahl dezertőr, az eltűnése előtt ugyanis arról beszélt, hogy elgyalogol Indiába, és haza is küldte a számítógépét és a cuccait – csak erről biztonsági okokból nem beszélhettek, amíg ki nem szabadult. Most vizsgálják, hogy áldozat vagy áruló volt-e a férfi, akinek a keresése közben állítólag ketten is meghaltak, és pontosan mit csinált az öt év fogság alatt. Ha bebizonyosodik, hogy nem volt hű a hadsereghez, újabb éveket tölthet egy cellában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.