Miért dobta a Facebook a Tolvajkergetőket?

Tbg
jog
2014 június 05., 12:13

Szerdán a Facebook ideiglenesen felfüggesztette az önbíráskodó akcióik miatt hírhedté vált Tolvajkergetők Fb-oldalát. Az oldal sértő jellegét többet jelezték a Facebooknak, legalábbis több olvasótól kaptunk olyan levelet, miszerint már panasszal élt az oldallal szemben.

Bár sokáig nem történt semmi, végül szerdán lépett a Facebook, azok pedig, akik jelentették az oldalt ilyen üzeneteket kaptak:

You reported Tolvajkergetők for containing credible threat of violence. This page was removed

vagy

We reviewed the page you reported for harrassment. Since it violated our Community Standards, we removed it.

Már a válaszlevelekből is látszik, hogy többen, többféle indokkal panaszolták be a Tolvajkergetők oldalát, itt persze nem arra kell gondolni, hogy esszéket írtak a feljelentők, hanem választottak egy listából. Abból a listából, amit a Facebook állított össze, és amelyek meghatározzák azokat a közösségi normákat, amit minden felhasználójától elvár.

Az egyik ilyen az Erőszak és fenyegetések témakör, amelyről ezt írják

A biztonság a Facebook legfontosabb prioritása. Eltávolítunk minden olyan tartalmat, és akár a bűnüldöző szervekhez fordulunk, ha azt tapasztaljuk, hogy fennáll a fizikai bántalmazás veszélye, vagy a közbiztonság fenyegetettsége.

Azt nem tudjuk, hogy facebookék tisztában voltak-e a Tolvajkergetők legutóbbi, hódmezővásárhelyi akciójával, amikor egy gázpisztoly is előkerült fejlövés céljából, mindenesetre az oldal és a tagok önbíráskodó hozzáállása simán kimeríti ezt a tételt.

A másik irányelv, amiért eltávolították az oldalt, a zaklatáshoz, megfélemlítéshez kapcsolódik, erről ezt írja a Facebook:

A Facebook nem tolerálja a zaklatást, a megfélemlítést. Megengedjük a felhasználóinknak, hogy szabadon véleményt nyilvánítsanak a közügyeket érintő dolgokról, de lépéseket teszünk, ha magánszemélyeket célzó gyalázkodást, megfélemlítést tapasztalunk.

A közösségi oldal törlése egyébként nem végleges, mint azt a Tolvajkergetőknek írták, egyelőre ideiglenes felfüggesztésről van szó, azaz a Facebook még mérlegel.

Az oldalt egyébként nem a hódmezővásárhelyi ügy miatt nyomták fel, korábban születtek ezek a kérelmek, a Facebook viszont most látta szükségét, hogy lépjen.

Mindenesetre, ha ragaszkodnak elveikhez, akkor a Tolvajkergetők nem fog visszatérni, hiszen ahogy a tiltásról készült videójukban fogalmaz Polgár "Tomcat" Tamás:

A tolvajkergetők továbbra is szétrúgják a tolvajok picsáját!

Jelenleg létezik egy másik Tolvajkergetők Fb-oldal, de erről Polgárék azt állítják kamu. Ugyankkor nem tűnik annak.

A Tolvajkergetők-jelenségről itt írtunk.

Aki a szólásszabadsághoz való jogot kérné számon a Facebookon, tanulmányozza ezt a karikatúrát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.