A fű terjedésének legpozitívabb hatása az lehet, ha visszaszorul az alkoholfogyasztás

Egészségügy
2014 június 07., 16:21
comments 461

Azt soha nem állította senki, hogy marihuána fogyasztása egészséges volna. Most mégis annak örvendeznek a Vox szerzői, hogy micsoda közegészségügyi örömhírt jelenthet a a fű legalizációjának terjedése.

Az ellentmondást elég könnyű feloldani: több kutatás is utal arra, hogy a legálissá váló fű sokaknál helyettesítheti majd az alkoholt. Ez pedig jó hír.

Vannak persze bőven egészségügyi kockázatai a marihuána fogyasztásnak. Ugyanakkor szakértők szerint megfelelő szabályozási környezettel és felvilágosító kampánnyal a kockázatok és a lehetséges károk jelentősen mérsékelhetőek. És az alkoholfogyasztás következményeihez képest még akár kedvezőnek is tűnhetnek. 

Legutóbb Meenakshi Subbaraman publikált hasonló kutatást. Ő orvosi marihuánát használó kanadaiak körében végzett felmérést, és az derült ki, hogy 41 százalékuk cserélné le az alkoholt fűre. Egyszerűen mert kevesebb hátránya és mellékhatása van. A kutató a Vox-nak azt mondta, hogy például olyan emberekről van szó, akik a nap végén szeretnének egy kicsit lelazulni, de eddig nem merték a füvet választani ehhez, mert nem akartak olyan dologba keveredni, ami bűncselekménynek számíthat. Ezért maradt számukra az alkohol.

Ezek a kutatások csak nemrég indultak be igazán, rengeteg még a nyitott kérdés. Ráadásul vannak olyanok is, akik nem az alkohol helyett, hanem mellé fogyasztanának füvet, ami viszont kifejezetten káros lehet. A különféle tudatmódosító szerek keverése sosem jó ötlet, bármiről is legyen szó.

Ha viszont az alkohol rovására terjedne a fű használata, annak bőven lenne haszna. Sok jelentős kutatás jutott már arra a konklúzióra, hogy az alkohol mind egyéni, mind társadalmi szinten jóval veszélyesebb, mint a marihuána.

Egyrészt egyelőre nem ismert olyan haláleset, ami marihuána túladagolása vagy a fogyasztásával közvetlenül összefüggésbe hozható okokból következett volna be. Ezzel szemben az alkohol évente több mint kétmillió ember haláláért felelős. A WHO szerint csak Magyarországon évente tízezer áldozata lehet az alkoholfogyasztásnak, és százmilliárdokban mérhető költségei vannak. Erről a döbbenetes helyzetről itt írtunk részletesebben.

Van persze egészségügyi kockázat a fű esetében is, az a mai napig szakmai viták tárgya, hogy a marihuána fogyasztása vezethet-e tüdőrákhoz. Ha dohánnyal keverve szív valaki, akkor természetesen igen. Mint nemrég kiderült, erre a magyarok különösen hajlamosak.

A listázott halálesetekbe nem is szokás beleszámítani az ittas vezetés okozta balesetek áldozatait. És persze vannak és sajnos lesznek is majd olyan balesetek is, amit betépve volán mögé ülő idióták okoznak. A Columbia Egyetem kutatása szerint viszont az alkohol sokkal halálosabb az utakon, mint bármilyen másik drog.

De az alkoholfogyasztás szorosan kapcsolódik egy rakás további probléma. A Vox által is idézett legismertebb tanulmány szerint bármilyen változás, aminek következtében az emberek kevesebb alkoholt fogyasztanának, egyben a bűncselekmények és az erőszak visszaszorulásával is járna. A marihuána viszont nem tesz erőszakossá, míg az alkoholnak lehet ilyen hatása.

Hasonló eredmény jött ki Angliában is, amikor a különféle tudatmódosító szerek veszélyességét rangsorolták a hatásukra történt konkrét esetek alapján:

drug_harm_score

Ugyanakkor egyetlen szakértő sem gondolja azt, hogy az alkoholt be kéne tiltani. Az ilyesmi sosem működik. Ha viszont történnek olyan változások, amelyek az alkoholfogyasztás visszaszorítását eredményezik, legyen akár csak szó a marihuána engedélyezéséről, azt népegészségügyi szempontból lehet üdvözölni. És közben érdemes folyamatosan követni a tudományos álláspontok alakulását, mivel látva a coloradói kísérlet gazdasági sikerét és népszerűségét, a következő évek egyik slágertémája úgyis a marihuána legalizációja lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.