Egy jegesmedve szemszögéből lehet belepillantani egy átlagos napjába

ÁLLAT
2014 június 07., 09:49
comments 11

Az amerikai földtani szolgálat (USGS) pénteken publikálta az első olyan videót, amit egy jegesmedve perspektívájából forgattak az Északi-sark közelében. A filmet egy nyakörv segítségével rögzített kamerával vették fel, és egy jegesmedve átlagos napját foglalja össze: semmi különös, egy kis séta, egy megfagyott fóka teteméből lakmározási kísérlet, úszás, bohóckodás egy haver medvével.

Az USGS jegesmedve-kutató programjának vezetője, Todd Atwood összesen négy nőstény jegesmedvére szerelt nyakörvkamerát még áprilisban. Azért figyelik meg az állatok életét, mert meg akarják érteni, hogyan reagálnak a jégtakarók eltűnésére és életterük átalakulására. Idáig főleg jeladókkal és műholdas követőrendszerekkel tudták megfigyelni az állatokat, de ebből a szokásaik annyira nem derültek ki.

A nyakörvek mindössze 10 napig maradnak fenn az állatokon, de ez az idő is elég ahhoz, hogy némi információkhoz jussanak a tudósok. A cél egy olyan cselekvési terv kialakítása, ami képes lehet megmenteni az állatokat. A jegesmedvék veszélyeztetett fajnak számítanak, éppen a jégtakarók visszaszorulása miatt. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.