Egy számítógép átment a Turing-teszten

2014 június 8., vasárnap 18:37
267

Ez az a pont, amikor a jelenből jövő lett.

Eugene Goostman, egy 2001-ben kitalált orosz számítógépes program, ami úgy tett, mintha egy 13 éves odesszai ukrán fiú lenne, át tudta verni annyira az embereket, hogy ezzel átment a Turing-teszten. A hírt tegnap, Alan Turing halálának 60. évfordulóján jelentették be – írja az Independent.

Isaac Asimov 200 éves embere

Ő vetette fel a teszt koncepcióját 1950-ben, és a célja az, hogy egy adott gépről megállapítsa, képes-e az a gondolkodásra. A művelet lényege, hogy az emberek csak billentyűzettel kérdéseket tesznek fel a két tesztalanynak, akiket nem lát, és nem hall. Egyikük tényleg ember, a másikuk egy gép, és mindketten arról próbálják meggyőzni a kérdezőket, hogy emberek. Ha a kérdezők 30 százaléka öt percig faggatva sem tudja egyértelműen megmondani, melyikük a gép, akkor a számítógép győzött.

Eugene Goostman az első program, aminek épphogy, 33 százalékos eredménnyel sikerült átmennie a Royal Society in London tesztjén. Vlagyimir Veszelov, a program egyik alkotója azt mondta, hogy nagyon sok időt töltöttek azzal, hogy kitalálják a megfelelő, hihető karaktert. A fő irány az volt, hogy Goostman azt állítsa, hogy mindent tud, de minthogy csak 13 éves, ez nyilvánvalóan nem igaz.

Egyébként korábban is voltak olyan programok, amikről azt állították, hogy átmentek a teszten, de azoknál előre meghatározott témák vagy kérdések voltak.

A tudósok máris arról beszélnek, hogy az ilyen mesterséges intelligenciát a kiberbűnözők hamar fel fogják használni a békés többség ellen. Szerintük az, hogy egy számítógép több évtized várakozás után végre túljárt az emberek eszén, egy figyelmeztető üzenet az emberiségnek.

Itt állítólag lehet beszélgetni Goostmannel, de nekem nem sikerült. Mondjuk mi vagyok én? Csak egy ember.

(Alan Turing, a számítástudomány és a mesterséges intelligencia egyik atyja egyébként 1954-ben halt meg ciánmérgezésben, egy évvel azután, hogy a hatóságok egy egy 1885-ben elfogadott, homoszexualitást kriminalizáló törvény miatt kémiai kasztrációra kényszerítették. A zseniális tudós, aki  aki részt vett a nácik titkos kódjának feltörésében is, feltehetőleg öngyilkos lett. A brit kormány tavaly kért emiatt hivatalosan is bocsánatot. Lord Sharkey, aki a kegyelmet kérő kampányt vezette, a mostani Turing-teszt egyik kérdezője volt.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt