Megbukik ma Hashim Thaci?

külföld
2014 június 08., 07:37
comments 15

Koszovóban a szerbek kényszerítették ki a vasárnapi előre hozott választást. Az ő képviselőik akadályozták meg, hogy a koszovói parlament szavazhasson egy nemzeti hadsereg felállításáról, és ezután oszlatták fel a parlamentet.

Koszovó jórészt albánok lakta kis ország a Balkánon, az egykori Jugoszláviában egy ideig autonómiát is élvezett. 1999-ben háború tört ki Szerbia és az albán felkelők között. A NATO az albánok oldalán beavatkozott, és amerikai gépek bombázni kezdték Szerbiát, mire a szerbek visszavonultak a tartományból.

photo_camera Pristina, Koszovó fővárosa

Koszovó sokáig nemzetközi felügyelet alatt működött, a függetlenségüket 2008-ban kiáltották ki, bár számos ország ezt a mai napig nem ismeri el (így például sem Szerbia, sem pedig Oroszország).

Koszovót a függetlenség kikiáltása óta Hashim Thaci vezeti miniszterelnökként. Thaci a szerbekkel vívott függetlenségi háborúban tűnt ki, a felkelő gerillák politikai szárnyát vezette. Az akkori gerillaszervezet ellen azóta nemzetközi nyomozás folyik, mert a gyanú szerint elrabolt szerbekből kioperált szervekkel kereskedtek a háború alatt.

photo_camera Hashim Thaci

A korábbi választások többségét az ország északi részén élő szerbek bojkottálták, most azonban a szerb kormány arra kérte őket, hogy menjenek el szavazni.

Thaci nimbusza mostanra erősen megkopott. Hiába volt a függetlenségi háború hőse, a 35 százalékos munkanélküliség és a korrupció kezdi elvenni kormányzásától a koszovóiak kedvét. Először olyan a helyzet a függetlenség óta, hogy elképzelhető, hogy pártja nem nyeri meg a választást. Hétfő reggelig kiderül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.