Egy brit csaló miatt juthattak be a fegyveresek a pakisztáni reptérre

Terrorizmus
2014 június 09., 16:35
comments 7

A Karacsiban található Jinnah Nemzetközi Repülőtér a világ egyik legvonzóbb célpontja a terroristáknak. Pakisztánban található, ahol könnyen mozoghatnak, éjjel-nappal sok a külföldi, és egy támadás a zsúfolt repülőtér ellen biztosan látványos, be lehet vele kerülni a nemzetközi sajtóba.

Ezt nyilván a pakisztáni biztonsági szolgálat embereinek is tudnia kellett. A hétvégi támadásban összesen 29 ember halt meg, 19 civil és a 10 tálib támadó.

Az egyik fontos kérdés ilyenkor: hogyan jutott be 10 állig felfegyverzett, robbanóanyagokat és rakétavetőket cipelő terrorista a reptér VIP várójába. A válasz banális:

a buta korrupció miatt.

Jim McCormick brit üzletember az 1990-es években több száz olyan bombakereső berendezést adott el nagyon olcsón például Pakisztánnak és Iraknak, amelyek egyáltalán nem működtek. Ezekben az országokban McCormick rendszeresen megvesztegette az ilyen beszerzésekért felelős hivatalnokokat, hogy az ő termékét válasszák.

Bár a férfit az üzletek miatt csalásért elítélték 2010-ben, a berendezéseket egyes országokban tovább használták. Így például a Jinnah reptér külső ellenőrző pontjain is ilyen bombakeresők voltak, amik persze nem jeleztek, amikor a merénylők megközelítették a repteret. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.