Hernádinak bíróság elé kell állnia Horvátországban

bűnügy
2014 június 10., 08:07
comments 8

Megindulhat a per Horvátországban Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen. A zágrábi megyei bíróság kedden befogadta a korrupcióellenes különleges ügyészség (USKOK) vádiratát. Az alapján Hernádi vesztegette meg Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, akit ezért első fokon már tíz év letöltendő börtönre ítéltek.

A vád szerint Hernádi tízmillió eurót fizetett Sanadernek azért, hogy a horvát kormány átengedje az INA olajipari vállalat menedzsmentjogait a részvények nagyobb részét tulajdonló Molnak.

A bíróság elrendelte Hernádi őrizetbe vételét is, de ennek hiányában távollétében is lefolytatják az eljárást.

A Sanader-ügy amúgy politikailag igen terhelt történet. Sanader 2009-es lemondása után pártjában, a HDZ-ben az a frakció vette át a hatalmat, amit korábban ő szorított ki a vezetésből. A korrupciós vád koronatanúja maga is igen gyanús figura, ráadásul komoly üzleti vitában állt a Mollal. Azok a ciprusi offshore-cégek pedig, amiken keresztül a Mol állítólag lefizette Sanadert, orosz érdekeltségbe tartoznak. (Via Jutarnji List)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.