A legnagyobb horvát ellenzéki párt nőt indít államfőnek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Kolinda Grabar-Kitarovicot választotta a legnagyobb horvát ellenzéki párt, a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség az év végi elnökválasztás jelöltjének. Tomislav Karamarko pártelnök azt mondta:

„A horvát társadalom készen áll arra, hogy női államfője legyen, és Grabar-Kitarovic meg fogja nyerni ezt a választást.”

Fotó: NATO

A 46 éves nő 2003 és 2008 között külügyminiszteri pozíciót töltött be, és az európai integrációs ügyekért felelt, majd Horvátország amerikai nagykövetévé nevezték ki. 2011 óta a NATO főtitkár helyettese.

Ivo Josipovic, Horvátország jelenlegi államfője egyelőre nem jelentette be, hogy újraindul az elnöki székért, de már korábban nyilatkozott arról, hogy azt tervezi, másodszorra is jelölteti magát.

A zeneszerző-politikus Josipovicot 2010-ben választották meg öt évre, és azóta is közkedvelt politikusnak számít. Az utóbbi időben viszont a közvélemény-kutatások szerint csökkent a népszerűsége a hatalmon lévő szociáldemokrata kormány gyenge gazdasági eredményei miatt. Elemzők szerint Grabar-Kitarovic komoly kihívója lehet Josipovicnak.

Az Európai Unió legfiatalabb tagállamában az államfő korlátozott hatalommal rendelkezik: ő a hadsereg parancsnoka, és a kormánnyal közösen határozza meg a külpolitika irányát. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.