Alig tört ki a nyár, a NÉBIH már célba is vette az élelmiszerbiztonságra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt: a fagylaltdíszt

2014 június 12., csütörtök 6:04

Drámai hangú közleményben figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a fagylaltok díszítésére használt gyümölcsök és virágok veszélyeire. Röviden a megdöbbentő tények:

  • A mosatlan eper nem jó. 
  • A sárgadinnye héjáról nem jön le a bacilus.
  • A citrom és a narancs héját vegyszerekkel kezelik.
  • Az élő virágon bogár és permet lehet. 

A NÉBIH tehát arra kéri a forgalmazókat, hogy a látvány helyett az élelmiszerbiztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is.

De hogy érzékelhető legyen a veszély nagysága, idemásolom az egész MTI-közleményt. Kedves fagylaltárusok, tessenek észhez térni és árvácska (!) helyett kekszdarabokkal, illetve "cukorka szóratokkal" díszíteni a hűsítő nyári csemegét!

Egyre népszerűbb a fagylaltok kreatív dekorálása a pultokban, de nem szabad elfelejteni, hogy a fagylalt - összetétele miatt - kiváló táptalaj a mikroorganizmusoknak, ezért különös gondossággal kell óvni tisztaságát, és oda kell figyelni például a gyümölccsel, vagy virággal történő díszítéskor - hívja fel a forgalmazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A NÉBIH szerint élelmiszerbiztonsági szempontból a látványpultokból adagolt fagylaltok díszítésére az ehető, előkészítést nem igénylő élelmiszer-díszek (csokoládé- és kekszdarabok, cukorka szóratok, marcipán figurák) használata javasolt. Ezek ehetőek, méretük alapján nem gátolják az adagolást, és a fagylaltba keveredett törmelékeik nem okozhatnak fulladás veszélyt, vagy kellemetlen meglepetést a fogyasztónak.
A friss gyümölcsdekorációk már komolyabb figyelmet igényelnek, hisz ezeket alaposan meg kell mosni, esetenként hámozni is. A földieper például harsogó színei és lédús megjelenése miatt kedvelt dekoráció, de zöld szárával és a csészelevelekkel együtt - amelyek egyébként nem fogyaszthatók - már rosszul tisztítható, így talajbaktériumok kerülhetnek vele a fagylaltba - hívja fel a figyelmet a Nébih.
A hivatal hozzáfűzi: a sárgadinnye héján számos talajbaktérium található, amit hámozás nélkül nem lehet eltávolítani. A héjas citromról és narancsról pedig már köztudott, hogy penészedést gátlóval és viasszal kezeltek, ezért - a nem bio termékek - a fagylalttal közvetlen érintkezésre nem alkalmasak.
Élelmiszerbiztonsági szempontból szintén aggasztó a tégelyes fagylaltok élő virágokkal, friss növényekkel (például bodzavirág, rózsa, árvácska) és nem ehető növényi részekkel, levelekkel való díszítése. Ezek a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Dekorálás előtt azt is meg kell vizsgálni, hogy az "ehető" virág valóban ehető-e, vagy valamilyen méreganyagot tartalmaz, esetleg ismeretlen allergén forrásként "díszíti" a fagylaltot.
Előfordul az is, hogy olyan, a fagylalt ízét, fantázianevét idéző tárgyakat helyeznek közvetlenül a tégelyekbe, amelyek nem tisztítottak, vagy nem tisztíthatók megfelelően (például whiskys üveg, kókuszhéj, italos doboz), illetve felületükön az élelmiszerrel nem érintkezhető festék vagy lakkréteg van. Nem szabad elfelejteni, hogy a dekortárgyak, vagy törmelékeik nem csak szennyezhetik és fertőzhetik a fagylaltot, de baleset- és fulladásveszélyt is jelentenek.
A NÉBIH arra kéri a forgalmazókat, hogy a látvány helyett az élelmiszerbiztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is.