Ez az eddigi legviccesebb / legijesztőbb kormányzati nyilatkozat a norvég alap ügyében

politika
2014 június 12., 12:18
comments 109

Érkezett egy levél a kormányszóvivőtől a civil szervezetek támogatásával kapcsolatban. A "cinikus" és a "képmutató" szavak most vesztették el jelentésüket. Itt valószínűleg az történt, hogy a Miniszterelnökség áttekintette saját támogatási és közpénzfelhasználási gyakorlatát, majd leírták, hogy ezt a magyar civilek csinálják, és hogy mennyire gáz.

Ezek a legfontosabb állítások.

  • (A Norvég Civil Alap kiosztásában résztvevők) nem transzparensen és nem az eredetileg meghatározott céloknak megfelelően osztják el a rendelkezésre álló forrásokat.

Tehát itt ugye egy fillér magyar állami pénzről nincs szó. A norvég kormány megbíz valakit Magyarországon, hogy neki fontos célokra osszon az ő pénzéből. Nekik nincs bajuk azzal, ahogy az ő pénzüket osztják. A Kormányszóvivői Iroda szerint viszont a pénzt "nem a meghatározott céloknak megfelelően osztják el". Itt láthatóan az okozza a problémát, hogy a magyar kormány képtelen beleképzelni magát abba a helyzetbe, hogy Magyarországon valaki fontos társadalmi ügyeket támogat, és nem hagyja, hogy Kerényi Imrék mondják meg, hogy mi a fontos a társadalomnak.

  • (Lázár János kérte), hogy tárgyalják újra a civil alap intézményi struktúráját, annak érdekében, hogy az képes legyen eredeti célját, a civil társadalom fejlődésének megerősítését szolgálni.

Hasonló, mint az előbb. Senki sem tudhatja jobban, hogy mi az, ami a magyar civil társadalom fejlődését szolgálja, mint Lázár János

  • A Kormány nem mehet el szó nélkül amellett, ha bármilyen közpénz felhasználása kapcsán ilyen anomáliákról szerez tudomást.

Ez jó eséllyel indul a világegyetem valaha leírt legcinikusabb mondata címért. Vlagyimir "Nincsenek orosz katonák Ukrajnában" Putyinnal egy ligában. Egyrészt a magyar kormány tényleg híresen kényes arra, hogy hova kerülnek a közpénzek. Erre mondjuk Mészáros Lőrinc az egyik élő példa. A másik, hogy a Norvég Civil Alapban lévő összegek Norvégia pénzei. Magyar adóforint nincsen benne. Tehát mondjuk ez nem a klasszikus magyar közpénz kategória.

  • Bízunk abban, hogy (...) a norvég fél is belátja, hogy egy, a szabályos pénzosztásra irányuló ellenőrzés és annak megállapításai nem csak a kormányok, de a forrásokra közvetlen is jogosult teljes magyar civil szféra érdeke.

A magyar civil szféra már többször követelte Lázár János és magyar kormány minél közvetlenebb bevonását az ügyeikbe. Nem is igazi civil szféra az, amit nem ellenőriz néha a kormány saját érdekében.

  • A Magyar Kormány úgy látja, hogy a teljes civil szférának szüksége van a norvég alapok civil forrásaira (...) kategorikusan elzárkózik attól, hogy az eddigi alapkezelőket partnerként a továbbiakban elfogadja. 

Itt megint abban van kavarodás, hogy az alapkezelőnek a magyar kormányzat partnerének kell-e lenni, vagy sem. Nem kell.

  • A Magyar Kormány bízik abban, hogy van olyan szervezet Magyarországon, amelyik minden érintett fél bizalmát  el tudja nyerni, és az ország számára fontos források nem néhány, a saját tevékenységével elszámolni nem képes szervezet presztízsszempontjai miatt vesznek el.

Persze, egészen biztosan van ilyen szervezet Magyarországon. Például a CÖF, aminek vezetője, Csizmadia László egyben a Nemzeti Együttműködési Alap vezetője. Ez a szervezet dönt arról, hogy melyik magyar civil szervezeteknek juttasson pénzt a magyar állam. Vagy a Fidesz-közeli Századvég, ami szintén pályázott a norvég civil pénzek kezelésére, csak nem nyerték el a pozíciót.

A konfliktusról készített nagyobb riportunkat itt találhatja meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.