Lázár teázni hívja az Ökotárs vezetőjét

2014 június 12., csütörtök 14:01
26

Csütörtökön Brüsszelben tárgyalt Vitályos Eszter fejlesztéspolitikai államtitkár a norvég pénzeket kezelő ottani irodával. A magyar kormánynak két fronton is vitája van velük:

  • A Norvég Civil Támogatási Alapba érkező pénz a Miniszterelnökség szerint rossz kezekben van, mert egykori LMP-sek és más balos elemek maguknak osztják. A norvég kormány szerint ez a vád alaptalan.
  • A norvégoktól az EU-s pénzekhez hasonlóan jönnek gazdaságfejlesztési támogatások is, a civil pénzek sokszorosa. Ebben a ciklusban még 36 milliárd forint elkölthető pénz van a rendszerben. E pénzek azonban idén kifizetését felfüggesztették, mert a norvégok elégedetlenek azzal, ahogy a magyar kormány átszervezte a pénzt osztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.

Utóbbi ügyben közeledtek csütörtökön az álláspontok. A magyar kormány vállalta, hogy a Széchenyi Programirodától közvetlenül a Miniszterelnökségbe viszik be az ide tartozó pénzek pályáztatását. Júliusra a terv szerint felállnak az új irodák, akkor Budapestre látogatnak a norvégok, és ha elégedettek lesznek, akkor újra jöhetnek ezek a pénzek.

A civilek ügyében azonban semmit sem közeledtek az álláspontok. A norvégok az ide szánt pénzeket nem függesztették fel, mert ennek elosztásában nem vesz részt a magyar kormány. A magyar kormány viszont elvenné a pénzosztás jogát pályázaton elnyerő Ökotárs Alapítványtól a munkát.

A norvégok nem kérnek a KEHI vizsgálatából

A norvégok csütörtökön azt követelték, hogy a magyar fél állítsa le a KEHI vizsgálatát a programirodánál, számolt be Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

A magyar kormány erre nem hajlandó, sőt Lázár János felszólította a KEHI-t, hogy minél hamarabb csinálja végig, és zárja le a vizsgálatot.

A magyar kormány azt vetette a norvágok szemére, hogy 2012 óta már három levélben is panaszkodott a náluk az Ökotársra, de sosem válaszoltak.

A Miniszterelnökség szerint a norvégok által adott támogatás olyan közpénz, aminek elköltéséhez a magyar kormánynak is köze van. Az ugyanis bár norvég adófizetőktől származik, egy EU-s megállapodásnak köszönhetően jön Magyarországra, így jogilag olyan mint az EU-s pénzek, amelyek minden tagország számára közös közpénzek, vagyis jogi értelemben magyar pénzek is.

A Miniszterelnökség kitart amellett, hogy az Ökotárs tagjai elfogultak és maguknak osztják a pénzeket. Csepreghy szerint az velük a legnagyobb baj, hogy "kizárják a támogatásokból a másképpen gondolkodókat."

Lázár János azt tervezi, hogy a KEHI vizsgálata után az Ökotárs vezetőjét meghívja teázni, és utána áll a norvég kormány rendelkezésére is.

A norvég kormány eddig kategorikusan visszautasította Lázár vádjait.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt