Hatalmas napvihar tart a Föld felé

TUDOMÁNY
2014 június 13., 07:52
comments 10

Hatalmas napvihar közeleg szeretett bolygónk felé, pénteken napközben kapja telibe az atmoszférát. Ilyenkor a Föld körüli mágneses mező deformálódik, ez pedig geomágneses viharokat okoz. Nekünk, embereknek ez elsősorban azért rossz, mert összezavarodhatnak tőle a GPS-rendszerek és a kommunikációs hálózatok, de akár áramkimaradásokat is okozhat, sőt kiüthet néhány műholdat is. Komoly élettani hatásai elméletileg nincsenek egy napviharnak, esetleg azok kaphatnak a normálisnál jóval nagyobb sugárterhelést, akik épp repülőn utaznak, de a kutatók szerint még ez sem veszélyes.

Ha igazán nagy lesz a mai napvihar, akár sarki fényeket is láthatnak a pólusokhoz közel élők.

De mi az a napvihar?

A napvihar tulajdonképpen egy erős napkitörés. A Nap forrong magában, aztán hopp, kitörik belőle egy napkitörés. Ha ez nagyon erős, a plazmafelhő messzire is eljuthat, akár a Földig. De az ilyesmi nem számít szokatlannak, mert kifejezetten nagyot megy idén a Nap, ahogy mondani szokás. Megállás nélkül löki a napviharokat a körülötte gyanútlanul keringő bolygók felé. Ez így van minden 11. évben, ilyen hosszúságú ciklusokat figyeltek meg a kutatók a kedvenc csillagunknál.

(NatGeo - és a kép is onnan van)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.