Segítség, jobbikos a padtársam!

oktatás
2014 június 13., 12:35
comments 76

Jelenleg a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban folytatom tanulmányaimat. Ez az intézmény meglehetősen rangos helyen szokott szerepelni a tanulmányi eredmények tekintetében az országos listán. [...] Többször is elhangzott már a rendezvényeken is, hogy "itt az ország elitjét neveljük". Kérdem én: de mégis hogyan? Milyen irányba?

- ezekkel a mondatokkal indít egy, a kuruc.infón néhány napja megjelent olvasói levél, amiben egy középiskolás diák beszámol a saját iskolájában tapasztalt tarthatatlan körülményekről. Az Antimagyarizmus címke alatt megjelentetett bejegyzésben ilyen súlyos vádak fogalmazódtak meg:

  • a holokauszt emléknapon megemlékeztek a holokausztról
  • bocsánat, a "holokausztról"
  • aztán meg kiállítással is mosták az ifjú értelmiség agyát
  • bezzeg a trianoni emléknapon csak nyugati szennyzenék ömlöttek a hangszórókból
  • sőt, csak 1 (azaz egy!) szétszabdalt Nagy-Magyarország plakát volt a faliújságon
  • ami mellé aztán pofátlan módon még Nobel-díjas magyar zsidókat is felragasztottak
  • és az iskola 7 évvel ezelőtti igazgatója, matek-fizika szakos tanára a Demokratikus Koalíció politikusa

Ezt tényleg nem lehetett szó nélkül hagyni, ezért ismeretlen tettesek az egyik reggel teleszórták a Jobbik Ifjúsági Tagozatának (IT) szórólapjaival az iskola padjait.

A tanárok pánikszerűen reagáltak, rendkívüli értekezletet tartottak és azonnal összegyűjtötték a szórólapokat, annak ellenére, hogy azok a Jobbikhoz képest nagyon visszafogottak, csak leírják a trianoni békeszerződés körülményeit és felszólítanak arra, hogy legyünk szolidárisak a kisebbségben élő magyarsággal. A tanárok az értekezlet után kikérdezték a diákokat, hogy mit tudnak az akcióról. Természetesen senki nem látott, hallott semmit.

Pedig ki nem találják, hogy Nárai Balázs, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának veszprémi elnöke melyik iskolába jár.

Mindenki kussol

Gyorsan el is küldtük a felmerülő kérdéseket Nárainak, akit a Jobbik honlapja így mutat be:

2009-ben sikeresen felvételizett a Veszprémi Lovassy László Gimnáziumba, melynek jelenleg a Német Nemzetiségi Tagozatára jár, noha anyanyelvi szempontból "tiszta magyar".

Rövid, de felkiáltójelekkel telerakott válaszban utasította el, hogy bármi köze lenne a kurucos olvasói levélhez, vagy a szórólapokhoz vagy bármihez, ami ezekhez kapcsolódik. Viszont válaszolt helyette Farkas Gergely, a Jobbik IT országos elnöke, országgyűlési képviselő:

Nárai Balázst én kértem meg, hogy ne reagáljon, mert akkor úgy tűnne, mintha ő állna a levél és az akció mögött. Az teljesen más, ha engem, a Jobbik IT elnökét kérdeznek a történésekről, mert én anélkül tudok erről véleményt mondani, hogy rám vetülne, hogy ez az én közreműködésemmel, vagy az én utasításomra történt volna.

photo_camera Farkas Gergely bemutatja a szórólapot Budapesten Fotó: jobbikit.hu

Egyébként ő is határozottan tagadta, hogy bármi közük lenne a levélhez, vagy a szórólapozáshoz. Szerinte a szórólap inkább ismeretterjesztő, mint politikai kiadvány, annak ellenére, hogy a hátlapon szerepel a Jobbik Ifjúsági Tagozatának logója és honlapja. Azt azért hozzátette, hogy ő is a gimnázium szégyenének tartja, hogy nem szerveznek trianoni megemlékezést.

Utóbbival csak az a baj, hogy így, ebben a formában nem teljesen igaz - válaszolta megkeresésünkre egy ott tanuló diák. A korábbi években volt ilyen megemlékezés, bár idén tényleg elmaradt. Ennek a pontos okát nem sikerült kideríteni, mert az iskola igazgatója nem kívánta kommentálni az eseményeket és Katanics Sándor, az iskola matek-fizika szakos tanára, korábbi igazgatója és a Demokratikus Koalíció veszprémi politikusa - akit név szerint is kiemel a kuruc.infó levele - szintén elzárkózott a nyilatkozatoktól, sőt kijelentette, hogy

egy értelmes ember, egy magára valamit is adó újságíró nem foglalkozik a kuruc.infóval.

Szóval az igazgató nem akar nyilatkozni, a helyi Jobbik IT nem akar nyilatkozni, és a kiemelten támadott tanár/politikus sem akar nyilatkozni. Mintha mindenki azt szeretné, hogy csak a kuruc.infó és a Jobbik országgyűlési képviselője tematizálja az ügyet.

Azok, akik egy iskolai műsor elmaradása után is képesek nemzeti sérelmekről beszélni.

Ez mind az ország egyik legszínvonalasabb iskolájában történt, ahol - a már leérettségizett diákok visszaemlékezései alapján - remek a történelemoktatás. Ha már más nem, akkor legalább ezek a történelemtanárok felismerhetnék, hogy a kibeszéletlenség, a tabusítás soha nem vezetett jóra.

A tanári kar a legalapvetőbb feladatát sem teljesíti addig, amíg szó nélkül hagyja, hogy az iskola levegőjét belengje valami kimondatlan részigazság és a kuruc.infó arról írhasson, hogy a trianoni békediktátum _helyett_ a holokausztot tanítják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.