Schiff András mától Sir Schiff András

2014 június 14., szombat 5:09

Az egyébként áprilisban született 88 éves II. Erzsébet születésnapját hagyományosan június második szombatján, azaz idén ma ünneplik. A királynő, aki évi kétszer üt lovaggá köztiszteletben álló személyeket (például Mick Jaggert) most 30 embert üt lovaggá a 119 oldalas születésnapi kitüntetési listán látható 1149 személy közül.

A 30 szerencsés közt van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is. A hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért ütik lovaggá a Buckingham-palotában.

Fotó: Steve Bowbrick / Flickr

Schiffet tavaly decemberben, 60. születésnapja alkalmából tüntették ki a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság Aranymedáljával. A művész egyébként nem teszi be a lábát Magyarországra, mert névtelen emberek fenyegették az interneten.

II. Erzsébet királynő a művészeti élet több más világhírességének is lovagi rangot adományozott, köztük Daniel Day-Lewis Oscar-díjas színésznek.

Angelina Jolie pedig dame lesz, de az amerikai színésznő állampolgársága miatt a rang tiszteletbeli változatát kapja. (Nem elsősorban a színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismeri el.)

Nicholas Winston Soames alsóházi képviselő, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája is lovag lett. (MTI via Bloomberg)