A nőket a hormonjaik irányítják?

szexizmus
2014 június 15., 04:27

Elégedetlen vagy az életeddel? Változásra vágysz? Tedd meg! Véleményed van? Hangoztasd! Állj ki az igazadért! Ha kell, emeld fel a hangod, legyél csak határozott, hengereld le a vitapartnered! Túlterhelt vagy? Jogod van segítséget kérni! Kivéve, ha nő vagy.

Ha nő vagy, akkor biztos túldramatizálod a helyzetet. Bemagyarázod csak magadnak. Ne törődj vele, más sem fog. A hormonok tehetnek róla. Menstruálsz, vagy majd fogsz, tablettát szedsz, terhes vagy, klimaxolsz. Valamelyik biztosan indokolja az érzéseidet. Érzései ugyanis a nőknek vannak. Egy férfi az érvel, az ő felháborodása jogos, a boldogtalanságáról meg szinte biztos, hogy nem ő tehet. Ne hisztizzél már, fejezd be.

A véleményed meg kit érdekel. Ne emeld fel a hangod, mert akkor elviselhetetlen hárpia vagy. Ne próbálj férfimódra érvelni, egy nő szájából az úgyis komolytalan.Vedd már észre, nem körülötted forog a világ. Kedvességgel többre mennél, hidd el. A nők mindeképp elsárkányosodnak, egy ponton túl úgysem jó nekik semmi, próbálj meg te lenni a kivétel, megéri.

Egy bizonyos életkoron túl sokan automatikusan elvárják tőlünk, hogy mi legyünk a megértő, kiszámítható, biztos hátteret adó kellemes társaságot szolgáltató lények a férfiak életében. Legyünk szerények és halkszavúak, kedvesek és megértőek, nőként ez a legalapvetőbb. Ez a helyzet az anyává válással csúcsosodik ki, amikor a még korábban több-kevesebb függetlenséget élvező nők is könnyen az elvárások és a megfelelési kényszer teremtette csapdahelyzetben találhatják magukat.

Hogy „a nő” milyen és mire van szüksége, az rendszeresen megmondják nekünk. Mindenki pontosan tudja, milyen egy rendes nő, milyen ruhát vesz fel, hová megy és mikor, hogyan viselkedik, hogyan lesz jó nő. Mi pedig őrültmód igyekszünk megfelelni ezeknek az elvárásoknak, hogy ebbe a kategóriába tartozhassunk. Akár jó ez nekünk, akár nem. Egy nő, aki nem felel meg ennek az igénynek, az nem nőies? Pszichológiai vizsgálatok szerint kifejezetten ijesztően és taszítóan hat egy indulatait férfiasan kifejező nő. Miért? A férfi ezzel szemben akkor is férfias, ha épp magából kikelve ordít és fenyegetőzik? A határozottság nem lehet egy nőé, és a férfiasságról szóló kép megtörik, ha férfi egy újszülött csecsemőt dajkál, vagy épp vasal? Sajnos a sokak szerint így van.

Nem véletlenül ajánlja korunk feminista ikonja, Sheryl Sandberg minden nőnek aki boldogulni akar, hogy legyen kedves a munkahelyén. Azért mert elvárják, és azért, mert ez az elvárás annyira ösztönös, hogy nem nagyon fog tudni rajta változtatni egyhamar semmilyen tudatos átértékelés, akár elfogadjuk, akár nem. Azonban szerinte kedvesen is lehet határozottnak lenni, érvelni, meggyőzőnek lenni, akár érzelmeket is kifejezni.

Kedvesen is el lehet és kell is tehát mondani azt, hogy a női hormonok nem felelősek a nők által tetszőleges témákban felvetett gondolatokért és érzésekért, hanem maguk a gondolatok és az érzések a felelősek a felvetésükért.

Hogy mi sem voltunk most kedvesek, mikor ezt üzentük? Hát nem a hormonok miatt, az tuti...

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.