"Meghalsz, te b.. cigány!" Felfüggesztettet kaptak a romát verő biztonsági őrök

bűnügy
2014 június 19., 17:39
comments 38

Súlyos testi sértés miatt kaptak felfüggesztett börtönbüntetést, nem jogerősen egy debreceni szórakozóhely biztonsági emberei. A vádirat szerint 2012 májusában, szombat hajnalban egy férfi az egyik debreceni bulihely after partyjára akart bejutni. A roma férfit nem engedték be, hanem összeverték, dehogy más vendégek ne lássák, behúzták egy szeméttárolóba. Az elsőrendű vádlott a verésközben azt kiabálta, hogy

Meghalsz, te b... cigány!

Az összevert roma férfi többszörös orrcsont- és felsőállcsont-törést szenvedett. A vádhatóság szerint az első- és a másodrendű vádlott a sértettet azért bántalmazta, mert roma. Ezért a közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettének vádjával tárgyalta a bíróság. A Debreceni Járásbíróság végül csak súlyos testi sértés vádját tartotta megalapozottnak, így az elsőrendű vádlottat egy év hat hónap, míg a másodrendű vádlott egy év börtönbüntetést kapott, mindkettejük esetében a szabadságvesztés letöltését három év próbaidőre felfüggesztette a bíróság.

A bíróság nem tartotta megalapozottnak, hogy a sértettet roma származása miatt bántalmazták, aki amúgy is ittas és agresszív volt. Enyhítő körülmény volt, hogy az elsőrendű vádlott részbeni beismerő vallomást tett, büntetlen előélettel rendelkezik, mindkét vádlott estében figyelembe vette a bíróság az időmúlást és azt, hogy kiskorú gyermekekről gondoskodnak.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így a büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.