A második világháború óta nem volt annyi menekült a világban, mint tavaly

külföld
2014 június 20., 05:54
comments 1

2013-ban lépte át először az 50 milliót azoknak az embereknek a száma, akiknek különféle konfliktusok miatt kellett elmenekülniük otthonukból. Felük gyerek volt.

Ezt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) pénteken közzétett szokásos éves jelentésében lehet olvasni. 

Tavaly 51,2 millió ember kényszerült otthona elhagyására, 6 millióval több, mint az előző évben. Közülük 33,3 millióan húzták meg magukat valahol hazájuk határain belül, 16,7 millióan pedig külföldön találtak menedéket, és további 1,2 millió menedékkérő folyamodványa függőben van.

photo_camera Szíriai kurd lány egy Irakban felállított menekülttáborban (AFP PHOTO/KARIM SAHIB)

2013-ban 2,5 millió volt az új menekültek száma, vagyis azoké, akik először voltak kénytelenek elhagyni hazájukat. Többségüket a kiszélesedő polgárháború elől menekülő szíriaiak tették ki. Eddig összesen 3 millió szíriai keresett menedéket a szomszédos Libanonban, Törökországban, Irakban és Jordániában, míg további 6,5 millió Szíria határain belül változtatott lakóhelyet.

Idén pedig újabb konfliktusok robbantak ki, a Közép-afrikai Köztársaságban, Ukrajnában és Irakban, amik családok ezreit kényszerítették lakhelyük elhagyására. Komoly aggodalom van amiatt is, hogy a polgárháború miatt tömeges menekülés indul meg Irakból is. Ugyanakkor nem szűntek meg olyan régi konfliktusok sem, mint amilyeneknek Szomáliában, Pakisztánban, Bangladesben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban vagy Palesztinában tanúja a világ.

A közvélekedéssel ellentétben a legtöbb menekült nem a gazdag északi, hanem a fejlődő országokban talált menedéket: Pakisztánban 1,6 millió, Iránban 857 ezer, Libanonban 856 ezer, Jordániában 642 ezer, Törökországban 610 ezer ember. Az utóbbi három ország a több mint három éve tartó szíriai polgárháború miatt vált célországgá.

A világ menekültjeinek 86 százaléka a fejlődő világban él.

Az UNHCR adatai szerint tavaly rekord számú, 25 300 kíséret nélküli gyerek kért menedéket a világ 77 országában. Számuk mindenütt - a Földközi-tengertől a Karib-tengerig, Mexikótól Afganisztánig - növekszik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.