Lassan az ország lakosságának negyede szír menekült lesz Libanonban

külföld
2014 május 13., 14:04
comments 3

A több mint három éve tartó polgárháború nemcsak Szíriában lehetetlenítette el az életet, de komoly gondokat okoz a szomszédos országoknak is. Az összecsapások elől menekülve az ENSZ számításai szerint percenként egy újabb ember érkezik meg Szíriából Libanonba. Mára már több mint egymillió menekült érkezett az országba, köztük 520 ezer gyerek. A 27 milliós Szíriában eddig kilencmillió embernek kellett elhagynia otthonát, sokuk külföldre menekült. A harcoknak legkevesebb 150 ezer áldozata lehet.

A Libanonba érkező milliós tömeg egy fejlett, jól működő országnak is komoly gondokat jelentene. Az apró, mindössze 4,4 millió lakosú Libanon számára azonban a hatások még drámaibbak, a menekültek nagy terhet raknak az eleve nem hibátlanul működő szociális ellátórendszerre, a komoly gazdasági nehézségek pedig politikai és vallási feszültségeket is szítanak.

Hogy mennyire drámai a helyzet, az az ENSZ egyetlen infógrafikájából kiderül:

szíria-jpg

(BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.