Az utóbbi évek legszórakoztatóbb korrupciós botránya robban éppen Romániában

külföld
2014 június 20., 07:16
comments 30

Őrizetbe vette a román ügyészség az államfő testvérét, Mircea Băsescut. Azzal vádolják, hogy kenőpénzért cserébe beleavatkozott egy ismert maffiózó, Bercea Mondial néven ismert Sandu Anghel perébe.

Szerda este jelentek meg felvételek arról az egyik hírtelevízióban,  hogy Bercea Mondial fia próbálja meggyőzni az államfő testvérét, járjon közben az emberölési kísérlet miatt elítélt apja szabadon engedéséért. A felvétel tanulsága szerint a család ezért 250 ezer eurót is kifizetett az államfő testvérének. Mircea Băsescu azzal védekezett, hogy a média kontextusból kiragadott beszélgetésből szeretne botrányt csinálni. És szerinte az államfőnek semmi köze a közte és az Anghel-család között lévő kapcsolathoz.

photo_camera Az államfő testvére az ismert maffiózóval

A tévéfelvételes beszélgetés már önmagában szép lenne, de itt még nem ér véget a történet: 2010 februárjában ugyanis Mircea Băsescu keresztapja lett Sandu Anghel unokahúgának.

Később a férfi azzal védekezett, hogy nem tudta, ki Sandu Anghel, amikor felkérte keresztapának. Egyszerűen csak úgy elvállalta. Mircea Băsescu azt is bevallotta, hogy testvére (az államfő) nem volt boldog, amiért elvállalta ezt a keresztapaságot, szidást is kapott érte.

A lap összeállítása szerint amúgy az alvilági család sorra gyűjtötte be a prominens keresztszülőket, az államfő testvére mellett, bírót, ügyészt, alpolgármestert is a családhoz kötöttek már hasonló módon, de keresztapa lett a családnál Theodor Stolojan is, aki a kilencvenes évek elején az ország miniszterelnöke volt.

Stolojan Mondial fiának lett a keresztapja, őt Printisornak, azaz Hercegecskének nevezték el. Maria Huza bírónak a Judecător (azaz Bíró) keresztnevű gyerek jutott, de a kedvencünk Televizor, azaz Tévékészülék nevű srác. Őt George Brenciu ügyész keresztelhette meg.

A sajtóban létezik egy olyan verzió is, hogy a keresztszülőség vállalásával hálálta meg a Băsescu-család, hogy a maffiacsalád segített a kampány során, és eleve az államfőt szerették volna keresztapának, de  ezt elhárította. Így lett belőle a testvére. Olyan az egész, mint egy Kusturicába öltött Arrested Development forgatókönyv.

Bercea Mondial az elmúlt 20 évben tett szert komolyabb vagyonra, a sajtóhírek szerint lopott öntözőrendszerek és vasúti sínek értékesítéséből futott fel az élete. Ehhez jött az uzsora, a bolgár luxusautó-piac és az ingatlanok. A férfi ellen több mint 100 eljárás indult, de jó politikai kapcsolatainak hála sosem lett komolyabb baja ezekből. 2011-ben azonban egy családi perpatvarban megkéselte egy rokonát, ezt pedig már nem úszhatta meg, idén májusban 8 év kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték. (via Transindex és Unatkozórobotok Tumblr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.