Romániáig röpítette a siker a kelet-afrikai mobilpénzt

gazdaság
2014 június 20., 07:28

A legújabb okostelefon így, a legújabb okostelefon úgy. Az Apple csúcsmobilja képes megállítani az időt, az új Samsunggal bármikor leigázhatunk kisebb dél-ázsiai államokat, az Amazon új telefonja kávéba is kitűnő, a legújabb LG-készülék pedig csavaros fagyit nyom ki háromféle ízben!

A világ szerencsésebbik felén évek óta okostelefonokról szól az élet, ma már olyan dolgokat is meg tudunk csinálni a mobilunkkal, amikhez pár éve még egy számítógép is kevés lett volna. A pénzügyeink többségét azonban nem mobilon intézzük. Bankkártyáról vásárolunk, biztosítónál vagy az interneten kötünk biztosítást, postán fizetjük be a csekkeket, bankfiókba megyünk, ha kölcsönt akarunk felvenni.

photo_camera Még Orbán Viktort sem hagyják hidegen az okostelefonok! Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Éppen ezért nehéz elhinni, hogy 89 országban – ráadásul inkább a világ szerencsétlenebbik felének országaiban – egy netkapcsolat nélküli mobillal is el lehet intézni a felsorolt dolgokat.

„Úgy érzem magam, mint egy ősember, akinek épp most adtak a kezébe egy öngyújtót”

- így jellemezte a Bloomberg Businessweek amerikai riportere a pillanatot, amikor Kenyában először használta az M-Pesa nevű mobilbank szolgáltatásait. A pesa szuahéli nyelven pénzt jelent, az előtte lévő M meg a mobil szót jelöli.

És a cég lényege pont az, ami a neve: mobilpénz.

Az M-Pesa lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy egyszerű szöveges üzenetben küldjenek pénzt egymás számlájára, de árukat és szolgáltatásokat is vásárolhatnak mobilpénzzel. Sokan már fizetésük egy részét is mobilra kapják és az adókat is onnan fizetik. A szolgáltatások alapja az Unstructured Supplementary Service Data (azaz USSD) nevű rendszer, ami azt a funkciót tölti be, mint amit most nálunk az internet. Az USSD egyszerű, szöveges adatátviteli protokoll, működik Magyarországon is, ezzel ment a wap, de az itthoni mobilszolgáltatóknál a mai napig el lehet intézni néhány ügyet USSD-rendszerben, internetkapcsolat nélkül.

Hát nem csodálatos?

Ráadásul az M-Pesa csak egy a világ 242 mobilpénz-szolgáltatója közül. Ezek a cégek együtt 89 országban 203 millió számlát kezelnek. Az utóbbi években folyamatosan nő a felhasználók száma, főleg azokban a fejlődő országokban, ahol kevés a bankfiók és az internet-penetráció is alacsony. Kenyában például már hét éve van mobilpénz, a felnőttek 38 százaléka indított már mobilpénz-tranzakciót legalább egyszer. De még magasabb ez az arány a szomszédos Tanzániában, itt 44 százalék találkozott a rendszerrel. Sőt 9 afrikai országban (Kamerunban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Gabonban, Kenyában, Madagaszkáron, Tanzániában, Ugandában, Zambiában és Zimbabwében) már több mobilpénz-számla van bejegyezve, mint amennyi bankszámla.

photo_camera Szolgáltatók a világ országaiban (Forrás: Quartz)

Az Afrikából induló cégek terjeszkedni is tudnak, eljutottak Mexikóba, Brazíliába, Indiába, Pakisztánba, Mongóliába és Indonéziába is,

idén pedig az M-Pesa megjelent Romániában.

A földrajzi terjeszkedéssel párhuzamosan a szolgáltatások köre is bővül. Az afrikai boltoknak sokáig nehéz volt beépíteni a könyvelésükbe a mobilpénzes vásárlásokat, de már erre is van megoldás, a tanzániai Kopo Kopo nevű cég pont egy olyan szoftvert forgalmaz, ami automatikusan könyveli a telefonos fizetéseket.

Tanzániában épp olyan törvény elfogadására készül az állam, ami lehetővé tenné, hogy az el nem költött mobilpénz kamatozzon is a mobil-pénztárcában. Ez úgy történne, hogy a mobilpénz-szolgáltató bankba rakja a felhasználói számlapénzét, az azért kapott kamatot pedig visszaosztja a felhasználóinak. Tanzániában az állam minden téren igyekszik segíteni a mobilpénz-terjedését, a mobilos fizetéseknél ugyanis kevesebb a kapcsolat az állami alkalmazottak és a lakosság között, így a lefizetésekre is kevesebb alkalom nyílik. A legtöbb területen sikernek bizonyult a mobilos fizetés bevezetése.

photo_camera Az M-Pesa kasszája egy kenyai kávézóban. Erre a számra kell küldeni a pénzt (Forás: Wikipedia)

Kenyában megoldották, hogy az ügyfelek banki mikrohiteleket vegyenek fel a telefonjaikra. A szolgáltatást már az első 41 napban 1 millió kenyai igényelte, idén februárra már 6 millióan használták. A teljes mobilhitel-állomány 7,8 milliárd kenyai schilling (nagyjából 23 milliárd forint) volt, a nemfizetők aránya pedig mindössze 3 százalékos.

A mobilpénz használatának egy hátránya van, hogy a szolgáltatók többsége egyelőre nem engedélyezi, hogy a rendszeréből más szolgáltató előfizetőjének küldjenek pénzt. De már ez is változik, Afrikában egyre több szolgáltató köt együttműködési megállapodásokat, az átjárhatóság növekedésével pedig minden akadály elhárul az elől, hogy a USSD-alapú mobilpénz nemzetközi rendszerré váljon. (Via Quartz)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.