Hét évre lecsuktak egy ausztrál riportert Egyiptomban

külföld
2014 június 23., 13:50
comments 1

[caption id="attachment_183563" align="aligncenter" width="980"]AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED[/caption]
Hosszú börtönre ítélték Egyiptomban az al-Jazeera három munkatársát. Az ausztrál Peter Grestét és az egyiptomi Mohamed Fahmyt hét, az egyiptomi Baher Mohamedet tíz év börtönre ítélték. Az alig értelmezhető vád szerint hamisan tudósítottak a tavaly júliusi katonai puccsról, amiben a hadsereg megbuktatta Mohamed Morszit, az ország iszlamista elnökét.

Hogy ezt pontosan mi bizonyítja, az nem derült ki a tárgyalásnak aligha nevezhető bírósági eljárásban. A holland külügyminiszter szerint még "a tisztességes eljárás minimális követelményeit sem teljesítették".

A bizonyítékok között egyebek mellett egy olyan riport szerepelt, ami akkor készült, amikor egyik elítélt sem tartózkodott az országban, de bizonyíték volt egy ausztrál énekes, Gotye egyik száma, illetve Gertse több olyan riportja, amelyeknek az ég világon semmi közük nem volt Egyiptomhoz.

Mindez egy nappal azután történt, hogy az amerikai külügyminiszter bejelentette: elutalják Egyiptomnak azt az 575 millió dolláros segélyt, amit a puccs után fagyasztottak be.

Arról, hogy Egyiptomban mire számíthat valaki, akit az állam beperel, itt írtam bővebben. Kedvcsinálónak legyen elég annyi, hogy egy halálos ítélethez az is elég, ha valaki egy tüntetés környékén _dolgozott_. (Via The Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt